maandag 24 februari 2014

Nachthaver

Overnight  oats in het Engels waar ik eigenlijk nog geen Nederlandse naam voor ben tegengekomen dus verzin ik zelf maar iets: Nachthaver. Voor de mensen die hetnog niet kennen. Ge mist iets! Dus zal ik u hier informeren waardoor er een nieuwe wereld voor u zal opengaan.(af en toe overdrijven mag wel)

Snel ontbijten is iets wat veel mensen willen. Bijvoorbeeld met  (suikerrijke) ontbijtgranen. Snel in een kom, een beetje melk erbij en klaar. Ik heb ook eens iemand gekend die de cornflakes 's avonds al in een kom deed met een bord erop.'s morgens bord eraf, melk erbij en klaar. Sneller kan toch niet?

Jawel,met havermout,lekker gezond. Maar wie wil er nu 's morgens havermoutpap staan koken? Ik allesinds niet. Dus slaan we die kookstap over en zo komen we bij de nachthaver. Hier doe je 's avonds "het werk" om 's morgens snel klaar te zijn. Maar veel werk is het niet.


Wat heb je nodig?
 • havermout
 • vocht
 • extra's naar smaak.
De havermout is simpel. Grote vlokken, kleine vlokken het maakt niet uit. Je hebt dure merken, (quaker), budgetmerken en Bio. Kies zelf maar. Ik reken per portie 25gr maar dat moet je voor jezelf een beetje uittesten.

Het vocht kan van alles zijn. Sommige mensen doen het met water maar dat lijkt mij wat smaakloos. Melk, plantaardige melk, yoghurt, zelfs fruitsap, wat je wil. Dit vocht is nodig om de havermout in de weken odat die 's morgens lekker smaakt. De ervaring leert me wel dat bij sommige yoghurt het wat droog wordt en dan kan je er nog melk of water bij doen zodat het wat smeuïg wordt.

De extra's: echt wat je wil. Zelf doe ik er altijd iets van fruit is (banaan, appel, peer, sinaasappel, perzik, rood fruit,...) wat je lekker vindt en wat je in huis hebt. Zo heb je ineens al een stuk fruit binnen bij je ontbijt.
Naast fruit kan je nog vanalles toevoegen: noten, zaadjes, honing, chocolade, kaneel, pindakaas, rozijnen, dadels, maplesyrup, gedroogde abrikozen, pompoenpitten,..... alles wat jouw lekker lijkt in een ontbijt.

Met deze ingrediënten zijn de variaties eindeloos.

Hoe maak je het?
 1. Begin de avond op voorhand
 2. Doe de havermout in een kom (of een potje met een deksel)
 3. Doe er in stukken gesneden fruit en wat je nog wil bij
 4. Overgiet met melk of iets anders. (beter teveel dan te weinig want anders is het s morgens te droog maar dat is smaak natuurlijk). Ik overgiet altijd tot ongeveer alles onder staat.
 5. Zet in de koelkast.
 6. Ga lekker slapen.
 7. Spring blij uit bed omdat je weet dat er iets lekker te wachten staat.
 8. Open de koelkast, haal je potje eruit. Neem een lepel (echte snelheidsfreaks leggen die 's avonds al klaar op tafel) Ga rustig zitten en geniet een paar minuten van je supergezond ontbijt.
Je moet de havermout dus niet koken ofzo.hij wordt lekker door het weken. Probeer zeker maar eens uit.

Een voorbeeldje?

Typ op google overnight oats in en je wordt overweldigd door ideeën.  Dit is een voorbeeld van hoe ik het vanmorgen gegeten heb maar elke keer is weer wat anders.

Nachthaver met peer. Voor 2 porties
 • 1 grote peer
 • een hand rood fruit (diepvries)
 • 50gr havermout
 • 2 kopjes hazelnootmelk*
 1.  Was de peer en snij in stukjes
 2. Doe het fruit en de havermout in een bakje
 3. Giet er de melk over
 4. Zet in de koelkast voor een nachtje
 5. Ontbijt heerlijk.
* hazelnootmelk (of andere notenmelk) maak je eenvoudig zelf. Klik hier voor uitleg plus een filmpje

BELANGRIJK: varieer ook in je ontbijt. Niet enkel met fruit maar eet ook eens iets anders dan havermout. Bij receptenoverzicht vind je nog enkele andere ideetjes.

3 opmerkingen:

 1. Ik wil dit nog steeds een keer proberen. Wat me tegenhoud is dat ik als kind gruwelde van havermout, maar ja toen gruwelde ik ook van olijven, pizza en geitenkaas en dat vind ik nu allemaal heerlijk.
  Misschien vanavond eens de moed bij elkaar rapen om het te maken....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat grappig, eindelijk iemand die ook havermout eet. Het klinkt fantastisch en ik ga het zeker uitproberen. Ik heb nog rood fruit in de vriezer. ( al een half jaar maar het gaat volgens mij er niet op achteruit.)
  Ik ontbijt iedere ochtend met Quaker express, ja die overdreven luxe verpakte porties. Maar s'morgens wil ik niet teveel gedoe. wat melk erbij en 2 minuten in de magnetron en klaar. En maar 112 Kcal en 12 cent per portie.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...