maandag 30 maart 2015

No fish cakes

De eerste keer dat ik salmon cake at kan ik me nog exact herinneren. Een jaar of 10 geleden ergens in een restaurantje aan de westkust van Ierland. Salmon begreep ik, en cake ook nog wel maar wat die 2 samen werden, dat moest ik toch eens proeven. Nu wou ik zelf een soort van zalm-aardappel gebak maken maar uiteindelijk werd het een viscakeje zonder vis. Lekker veganistisch dus.

Voor 5 porties
  • 400gr geschilde aardappelen
  • 50gr rode linzen
  • 1 nori vel (voor sushi)
  • 1 lepel lijnzaad + 3 lepels warm water
  • 1 ui
  • lof van 1 bussel radijsjes
  • 4 koffielepeltjes kappertjes
  • 170gr tofu
  • ongeveer 2 lepels gedroogde zeewier mengeling (ik had salade du pecheur van Lima)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • speltbloem
  • notenmelk
  • havermout
  1. Snij de aardappels in blokjes en scheur het norivel in kleine stukjes.  Doe de aardappelen,linzen en nori in een pot met water en laat koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet af
  2. Meng het lijnzaad met het water en zet opzij
  3. Snipper de ui en snij het radijsjeslof in repen.
  4. Fruit de ui in een beetje olijfolie en bak het radijsjeslof een paar minuten mee. Roer er ook de kappertjes onder en kruid met wat peper en zout.
  5. Doe de ui en lof samen met de tofu in de hakmolen en hak grof. Voeg de afgegoten aardappelen, het lijnzaadei en het zeewier toe. Draai nog een paar keer in de hakmolen.Proef eens en kruid eventueel nog wat bij.
  6. Bestrooi een ovenschaalrijkelijk met bloem en bebloem je handen. Vorm 5 burgers van het mengsel en leg ze in deovenschaal. Laat een half uurtje staan (eventueel in de koelkast)
  7. Neem 3 diepe borden. Doe in 1 bord een hoop bloem, in het middelste notenmelk en in het laatste havermout.
  8. rol de burgers eerst door de bloem, dan door de melk en tenslotte door de havermout. Ze moeten goed gepaneerd zijn.
  9. Verhit olijfolie in een pan en bak de no fish cakes ongeveer 3 minuten aan elke kant. 
  10. Serveer met een salade, mierikswortelcreme en eventueel nog een schijfje citroen.
OPMERKINGEN:
  • Heb je geen gedroogd zeewier, gebruik dan een extra norivel. Al kan je het ook weglaten. Dan heb je gewoon geen 'zeesmaak'.
  • Ik gebruik hier radijsjesloof. Dat is perfect eetbaar en moet je dus niet weggooien. Als je geen radijsjes hebt kan je ook warmoes, spinazie,... gebruiken
  • De bloem, melk en havermout heb ik niet afgewogen.Gewoon wat op het zicht doen. Het is wel handig als er iemand met propere handen in de buurt is om eventueel een bordje bij te vullen ;-)

3 opmerkingen:

  1. Waar haal je die nori? Toko? Is dat lang houdbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik gewoon de norivellen voor sushi. Die van mij komt gewoon uit een supermarkt. Ik denk dat ze het bij delhaize wel hebben. (mijn komen uit NL)

      Verwijderen
    2. Ja idd kan ik eens proberen, delhaize heeft idd zo'n sushi-schap

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...