zondag 29 maart 2015

Hazelnoot & koffiemuffins

Ik had hazelnootmelk gemaakt en zocht een leuke bestemming voor de hazelnootprut die dan overblijft. Zo kwam ik op nummer 736, hazelnut & coffee muffins  (en 737, hazelnut & coffee muffins with hazelnut cream topping) van project 1001 uit.
Als je zelf geen hazelnootmelk maakt of die niet zeeft kan je volgens mij ook gewoon 130gr hazelnoten gebruiken. Maar het loont echt wel de moeite om zelf notenmelk te maken. Heel makkelijk, er zit geen rotzooi in en minder afval. Zie hier hoe je het kan maken.


Voor 9 muffins
  • 140gr speltmeel
  • 3 lepels rijstolie(of andere)
  • 1 lepel koffie-extract (of hele sterke koffie)
  • 60gr hazelnootmelkprut
  • 70gr hazelnoten
  • 1 volle koffielepel bakingsoda (zuiveringszout, bicarbonaat)
  • 100ml hazelnootmelk
  • 1 lepel appelazijn
  • 1 lepel lijnzaad + 3 lepels water
  • snufje zout
Voor de topping
  1. Verwarm de oven voor op 200C
  2. Zeef het meel en meng met de bakingsoda en het snufje zout
  3. Meng de hazelnootmelk met de appelazijn en het lijnzaad met het water. Zet opzij.
  4. Hak 50gr van de hazelnoten heel fijn en 20gr grof. Meng de fijngehakte hazelnoten samen met de hazelnootprut onder het meel.
  5. meng alle natte ingrediënten (melk, olie, lijnzaadei en koffie-extract) en meng onder het meel.
  6. Verdeel het deeg over muffinvormpjes en verdeel er de grof gehakte hazelnoten onder
  7. Zet 15 a 20 minuten in de oven en laat dan afkoelen
Voor de topping
  1. Doe alle ingredienten voor de topping in de hakmolen en hak tot een smeerbare pasta. Verdeel over de afgekoelde muffins
OPMERKING: koffie-extract bevat natuurlijk alcohol. Bij het bakken verdampt deze maar in de topping niet. Indien gewenst zal je dat ook wel kunnen vervangen door heel straffe koffie of oploskoffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...