woensdag 4 maart 2015

Pompoengnocchi met veldslapesto

Soms heb je van die ideeën waarbij het niet helemaal loopt zoals je verwacht had. Toen ik pompoen in mijn groentepakket vond en dat wou combineren met aardappelen kreeg ik het idee om er gnocchi mee te maken. Alleen had ik even vergeten dat dit best wat werk was. (Dat zie je ook aan de afwerking) Dus zaten we gisterenavond lekker laat aan tafel. Gelukkig was het vandaag maar opwarmen ;-)
Je kan elk onderdeel natuurlijk ook maken met iets anders.

Voor 4 porties
Gnocchi
  • 200gr aardappelen
  • 400gr pompoen (butternut - flespompoen)
  • 1 lepel lijnzaad
  • 3 lepels gistvlokken (optioneel)
  • 100gr speltmeel + extra
  1. Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes
  2. Halveer de pompoen en haal de pitten eruit (niet weggooien). Snij de pompoen in kleine stukjes (schillen hoeft niet)
  3. Stoom de pompoen en de aardappelen samen gaar (of kook ze samen en laat dan goed uitlekken). (maak ondertussen de pesto)
  4. Meng het lijnzaad met 3 lepels water (vb kookvocht van de pompoen)
  5. Hak de pompoen fijn in de hakmolen (of gebruik een vork of pureestamper) en stamp er dan de aardappels onder. Meng er ook het lijnzaad, gistvlokken en het speltmeel en wat peper en zout onder.
  6. Laat een beetje afkoelen
  7. Rol van het pompoenmengsel 2 a 3 worsten van (ongeveer 2 cm dik) en bestrooi deze met 1 lepel meel
  8. Snij de worsten in in stukjes (ongeveer 1 cm lang) 
  9. Doe 2 lepels meel in een bord.
  10. Leg enkele stukjes pompoenworst met de niet bebloemde kant op het bord. 
  11. Duw er met een vork in om het wat plat te krijgen en om er een motiefje in te hebben.
  12. Draai de stukjes om en druk er terug met vork in. Leg opzij en herhaal tot je alle gnocchi gehad hebt
  13. breng een pot water aan de kook en doe er de helft van gnocchi in.
  14. Als ze klaar zijn komen ze bovendrijven. Haal ze er dan uit met een schuimspaan en leg in een vergiet
  15. Kook dan de 2de helft.
Veldslapesto
  • 25gr pompoenpitten (van de pompoen voor de gnocchi. Verwijder de draadjes)
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot (of beetje ui)
  • 180gr Chinese kool (of vb spitskool, boerenkool of witte kool)
  • 50gr veldsla
  • 2 lepels lijnzaadolie (of bijvoorbeeld olijfolie)
  1. Verhit in een pan op een groot vuur. Rooster hierin de pompoenpitjes samen met het ongepelde teentje look tot de pitjes bruin zijn. Pel nu heel makkelijk de knoflook.
  2. Was de Chinese kool en snij in grove stukken. Was de veldsla.Pel de sjalot en snij in 4
  3. Doe alle ingrediënten in de hakmolen en draai tot je een mooie massa heb. Kruid af met peper en zout. Zet opzij (de hakmolen kan je nu verder gebruiken voor de gnocchi, die moet niet afgewassen worden hoor)
 Seitanlapjes
  • 300gr seitan
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  1. Snij de seitan in 4 sneden
  2. Meng ongeveer een volle lepel Provençaalse kruiden met een lepel paprikapoeder en wat peper en zout in een bord. En verdeel over het bord
  3. Leg de seitansneden erin, duw wat aan en draai om.zodat er overal kruiden ophangen
  4. Verhit olie in een pan en bak de sneden aan beide kanten een minuutje of 2-3.
Hier serveer ik er ook nog een paar gebakken kerstomaatjes bij. Die halveer je gewoon en bak je mee in de pan van de seitanlapjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...