donderdag 12 maart 2015

Italiaans slaatje met slapesto en polentakorstjes

Een hele lange naam voor een heel lekker slaatje. Er zitten best wel wat ingrediënten in maar daar kan je natuurlijk lekker mee variëren. Ik maak gewoon salade op basis van wat er in huis is (mijn groentepakket dus).
Onlangs had ik heerlijke polentafrietjes  gemaakt en ik bedacht dat ik er dan ook lekkere korstjes mee kan maken. Dit leek me ook een lekkere manier om een restje tomatenpuree op te werken. En ik had natuurlijk gelijk ;-)
Voor 2 porties
Slaatje
  • 30gr (Beluga) linzen
  • 6 zwarte olijven
  • 6 stukjes courgette in het zuur
  • 100gr champignonmengeling
  • veldsla
  • 4 zongedroogde tomaatjes (zonder olie)
  • 1/3de bloemkool
  • een halve (rode) ui
  1. Kook de linzen gaar
  2. Was de bloemkool en snij in stukken. Doe in de hakmolen en hak tot een soort van couscous.  
  3. Reinig de champignons en snij eventueel in stukjes
  4. Was de veldsla en snipper de ui
  5. Snij de olijven, zongedroogde tomaatjes en courgette in stukjes
  6. Meng alles
Slapesto
  • 1 teentje look
  • 1 handje zonnebloempitten
  • 1 lepel gistvlokken
  • 2 lepels olijfolie
  • 1 lepel balsamicoazijn
  • 10 slabladeren(gewone kropsla)
  1. Was de sla
  2. Verhit een pannetje en rooster de pitjes samen met de knoflook tot de pitjes bruin zijn.
  3. Pel nu de knoflook en snij in 4.
  4. Doe alle ingrediënten in de hakmolen en hak tot een mooie pesto. Kruid eventueel met wat peper en zout
Polentacroutons (ik gebruikte voor deze salade maar 2/3de van deze hoeveelheid). De rest aten we zo op als tussendoortje)
  •  60gr polenta
  • 1 grote lepel tomatenpuree
  • peper en zout
  • 1 lepel Provençaalse kruiden
  • 2 lepels olijfolie
  1. Doe de aangewezen hoeveelheid water voor de polenta (zie verpakking) in een pannetje en meng hier 1 lepel olijfolie de tomatenpuree en de kruiden onder. 
  2. Breng aan de kook en roer er goed de polenta onder.
  3. Verdeel de polenta over een bakblik en et een half uurtje opzij.
  4. Haal dan uit de vorm en snij in blokjes.
  5. Verhit de oven op 180gr
  6. Meng de blokjes door de resterende lepel olie en verdeel over een bakplaat. 
  7. Zet ongeveer 20 minuutjes in de oven (regelmatig eens omdraaien)
Serveer alles samen.

Duurzame tips
  • Tussen het maken van de bloemkoolcouscous en de pesto moet je de hakmolen niet omspoelen. Dat beetje bloemkool in de pesto kan geen kwaad. Bespaart weer water (en werk)
  • Gebruik het kookvocht van de linzen om de polenta te maken (wel goed afmeten)
  • Gebruik lekkere groentenrestjes in je salade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...