dinsdag 14 januari 2014

Speltbrood met havermout

Meestal maak ik dit heel simpele speltbrood maar vandaag liep er iets mis. Was ik in gedachten al bij de volgende maaltijd? Stond ik te dromen? Werd ik afgeleid? Ik weet het niet. Feit is wel dat ik het op eens tot me doordrong dat ik 500ml water ipv 350 bij mijn speltmeel had gedaan. Wat nu? Ik besloot te experimenteren door 1 simpel en goedkoop ingrediënt toe te voegen: havermout. En het resultaat mag er zeker zijn.
Even makkelijk als mijn basisrecept maar een groter brood met een iets zachtere structuur.





Voor een groot brood

  • 500gr volkoren speltbloem +extra voor bakvorm
  • 500ml warm water
  • 20gr wijnsteenbakpoeder
  • 100gr havermout
  • 10gr zout
  • lepel olijfolie 
  1. Verwarm de oven voor op 200gr (boven en onder warmte)
  2. roer de bloem, het water, het bakpoeder en het zout losjes door elkaar
  3. Voeg de havermout toe en roer goed
  4. Smeert een metalen cakeblik (26cm) in met de olie
  5. bestrooi de kanten van het cakeblik met de bloem
  6. Doe het deeg in het cakeblik
  7. Zet het cakeblik in de oven (best onderaan de oven)
  8. laat 10 minuten baken en zet dan de bovenwarmte uit (iss afhankelijk van je oven, maar met bovenwarmte zou het bovenaan kunnen verbranden)
  9. Laat dan nog 25 minuten bakken.
  10. Haal uit de oven en uit de vorm. Laat eventjes afkoelen
  11. Smakelijk

6 opmerkingen:

  1. Toprecept!
    Echt heel lekker broodje én supergemakkelijk klaar te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het broodje vandaag gemaakt, helaas bij mij niet hoog geworden, en vind hem vrij zout. Wel heel makkelijk om te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi! vandaag voor tweede keer het brood gebakken. Eerste keer in hete lucht stand. En vandaag met eerst boven en onderwarmte en na 10 minuten met onderwarmte/hetelucht. Maar mijn brood is beide keren niet gaar geworden. Heb jij een tip voor mij? Minder water in doen bijvoorbeeld?
    groetjes Massiël

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, spijtig dat je brood niet lukt. Er kunnen 2 redenen zijn.
      1. Elke oven is anders. Mijn oven heeft geen hete lucht. Hij bakt wel sneller dan veel andere ovens en is ook heel snel op temperatuur. Misschien heeft jouw oven een langere baktijd nodig. Het kan wel zijn dat je de temperatuur dan moet verlagen om verbranden te voorkomen.
      Ik heb zelf al gemerkt dat het volume water kan verschillen naargelang de bloem/meelsoort. Ik zou beginnen met minder water. en beetje bij beetje toevoegen. De bloem mag niet droog staan maar je mag zeker ook geen papperig deeg krijgen.
      Ik hoop dat dee tips je helpen.

      Verwijderen
  4. een vraagje : moet dit brood dan helemaal niet gekneed worden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt inderdaad raar maar het moet echt niet gekneed worden. Gewoon even roeren. makkelijker kan niet.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...