maandag 9 september 2013

Vegetarische enchilladas met zelfgemaakte tortilla's

Gisteren was het Open Monumentendag in Vlaanderen waarbij ik een dagje naar Diest ben geweest. Naar de citadel en het begijnhof.Als je eens een leuke korte citytrip wil doen is Diest echt een aanrader. Gezellig klein en rustig stadje met een heel mooi Begijnhof en andere bezienswaardigheden.En het licht ook in een mooie streek en niet zover van het Kasteel van Horst wat ik nog altijd een prachtig kasteel vind.

Anyway: na een leuk dagje had ik nog een maaltijd met veel werk gepland maar het was zeker de moeite.



Voor 12 tortilla's
  • 400gr witte speltbloem (type 630). In de Lidl in Duitsland te koop als dinkelmehl voor (ik denk) 1,29 EUR per kilo. 
  • ongeveer 100gr witte speltbloem voor het werkblad
  • 250ml warm water (niet kokend, gewoon uit de kraan)
  • 2 lepels maisolie of andere
  • zout
  1. Doe alles samen in een kom en kneed enkele minuten
  2. Maak een keukenhanddoek nat met warm water, wring uiten leg over de kom.Laat zo minstens een half uurtje rusten.
  3. Verdeel het deeg in 12 bolletjes.Als het deeg te plakkerig is kan je best je handen inwrijven metbloem
  4. Bestrooi je werkblad met bloem en wrijf wat bloem over de deegroller
  5. Rol de bolletjes heel dun uit (best na elk bolletje terug je werkblad met bloem bestrooien)
  6. Verwarm een grote pan op een vuurtje en bak de tortilla's 1 voor 1 ongeveer 2 minuten aan elke kant. 
De tortilla's kan je dubbelvouwen en in een goed afsluitbaar plasticzakje doen om in te vriezen.
Als het deeg te plakkerig is gewoon wat extra bloem toevoegen
Waarschijnlijk ook doenbaar met andere bloemsoorten
 
Voor 4 porties enchillada's
  • 8 zelfgemaakte tortilla's
  • 400gr gekookte kidneybonen (1 blik)
  • 140gr mais (1 blikje)
  • 6 tomaten
  • 2 wortelen
  •  spaanse pepertjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • selderiezout (of gewoon zout) 
  • Maisolie
  • 2 handen geraspte kaas
  • een potje zure room (200gr)
  1. Pel de ui en de ook en snipper fijn
  2. Spoel de mais en bonen af en laat uitlekken
  3. Schil de wortelen en snij in kleine blokjes
  4. Snij de pepertjes fijn (eventueel pitjes eruit halen voor minder pikant) 
  5. Verwarm een scheut olie in een pan en fruit de ui met de helft van de pepertjes en de helft van de look
  6. Voeg de wortelen toe en laat 3 minuten bakken
  7. Voeg de mais en bonen toe en bak kort mee
  8. Doe dit bonenmengsel in een andere komen zet opzij
  9. Was de tomaten en snij in blokjes
  10. Verwarm nog wat olie in dezelfde pan
  11. Voeg de rest van de look en pepertjes toe en bak kort
  12. Voeg de tomatenblokjes en een snuf selderiezout toe en laat een vijftal minuutjes stoven 
  13. Zet de op 200C met bovenwarmte  (of grillfunctie maar dat heb ik niet)
  14. smeer een ovenschotel in met maisolie
  15. Neem een tortilla en besmeer de helft met een lepel zure room
  16. Doe er een grote schep bonenmengsel op en rol dicht. Leg in de ovenschaal
  17. Doe hetzelfde met de andere 7tortilla's
  18. overgiet de tortilla's met het tomatenmengsel
  19. Strooi er de geraspte kaas over en zet 10minuten boven in de oven
  20. Serveer eventueel nog met een salade
Je kan in plaats van blik zeker verse mais en bonen gebruiken
Ik vind tomaten ontvellen en ontpitten veel werken veel weggegooid eten dus ik doe dat zeldenmaar indien gewenst kan dit wel
Als je de zure roomen geraspte kaas weglaat is het veganistisch
Je kan eventueel ook andere groenten toevoegen
Als je niet vegetarisch wilt kan je gehakt of kippenblokjes toevoegen. Doe dit dan na stap 5

Het was best veel werk en veel afwas maar zeker de moeite waard. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...