donderdag 29 oktober 2015

Supersnelle barbecuesaus met kruidige rijstsalade en biefstuk

Bizar genoeg hingen er nog steeds kleine tomaatjes aan de plantjes op het terras. Vooral de gele tomaatjes deden het goed. Die verwerkte ik in een rijstsalade en voor een extra zomergevoel maakte ik er supersnelle barbecuesaus bij, een mr. rotzooivrij zorgde voor de biefstuk.
De barbecuesaus is op basis van tomatenpuree uit blik. Niet de beste optie maar nog altijd veel beter dan barbecuesaus uit de supermarkt en bijna net zo makkelijk.

Voor 2 porties
Voor een grote pot saus
  • 1 teentje look
  • 1/4de (rode) ui
  • 1 blikje tomatenpuree (140gr)
  • 1,5 blikje water
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 lepel azijn
  • 1 lepel agave
  • halve theelepel pilipili of chilivlokken
  • halve theelepel gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  1. Snipper de ui en de look
  2. Verhit olijfolie in een sauspannetje en fruit de ui en de look. Voeg de pilipili en gerookt paprikapoeder toe
  3. Doe de tomatenpuree en het water bij in het pannetje. Voeg ook de azijn en agave toe. Roer eventjes tot het een gladde massa is.
  4. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Laat een paar minuutjes pruttelen. 
  5. Kruid eventueel af
  6. Serveer warm of koud.
Voor de salade
  • 90gr rijst
  • halve gele paprika
  • 20 kerstomaatjes (of een gewone)
  • halve rode ui
  • 1 teentje look
  • 3 lepels grof gehakte peterselie
  • 1 lepel lijnzaadolie
  • halve lepel citroensap
  • mespunt komijnzaad
  • theepel gedroogde dragon
  • peper en zout
  1. Kook de rijst gaar en laat afkoelen
  2. Snipper de ui en de look. Snij de paprika in blokjes en de tomaatjes in 4
  3. Meng de lijnzaadolie met het citroensap, komijnzaad, dragon, peper en zout
  4. Meng alle ingrediënten voor de salade en meng er de dressing door
OPMERKINGEN
  • Je kan de saus ook aanvullen met bijvoorbeeld paprika of verse kruiden. Hier deed ik er nog 2 lepels gehakte peterselie onder (die ik teveel had gehakt voor de salade)
  • Heb je geen gerookt paprikapoeder?gebruik dan gewoon paprikapoeder maar gerookt paprikapoeder geeft echt een extra smaakdimensie. 
  • Gewone ui kan prima voor de saus maar in de salade is rode lekkerder
  • Ik had nog wat gedroogde linzen staan die ik ook in de salade deed
  • Deze maaltijd bevat niet veel groenten. Vul dit aan met een kop groentesoep of een stuk fruit als dessert (of allebei)
  • Maak ineens een extra portie rijstsalade en je het een lunch voor de volgende dag
  • De biefstuk is gewoon gebakken in de pan. 
  • De saus en de salade is veganistisch. De biefstuk kan je ook vervangen door een zelfgemaakte vegetarische burger of lekker gebakken seitan. 
  • De saus kan je in de koelkast een paar dagen bewaren. Ook lekker op geroosterd brood of als dipsaus bij tortillachips ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...