donderdag 21 april 2016

Marokkaanse bietensalade

Dit recept lijkt misschien raar maar het is echt superlekker. Dat dacht ik al toen ik in de keuken stond maar toen ik het 's middags proefde was ik echt weer verbaasd over mijn kunsten.
Het recept ontstond redelijk toevallig. Er stond bietensalade met sinaasappel en boekweit op de planning maar door een avondmaaltijd die veranderde zat ik met gekookte kikkererwten. Dus besloot ik maar een Marokkaanse toets te geven aan de bietensalade. Exit boekweit, welcome couscous.

Voor 2 grote porties


  • 50gr volkorencouscous 
  • 1 grote rode biet 
  • 1 sinaasappel 
  • Halve rode ui 
  • 1 koffielepel komijnzaad 
  • 1 lepel sesamzaadjes, optioneel 
  • 100gr gedroogde kikkererwten 
  • 6 Koffielepels olijfolie 
  • 3 koffielepels appelazijn
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 klein stukje gember 
  • Paar takjes verse koriander 
  • Peper en zout 
  • Snufje harissakruiden (of chilivlokken, pillipilipoeder, gedroogde rode peper,...)
  1. Week de kikkererwten een nacht en kook dan gaar. Giet af en laat afkoelen.
  2. Kook de couscous gaar
  3. Verhit een droge pan en rooster de komijnzaadjes in de pan tot ze lekker geurig ruiken.Haal uit de pan en zet opzij
  4. Rooster in dezelfde pan eventueel sesamzaadjes. Haal ook uit de pan en zet opzij
  5. Schil de rauwe rode biet en snij in kleine blokjes.
  6. Snipper de ui en de knoflook. Snij de gember heel fijn. Snij de koriander fijn
  7. Schil de sinaasappel en snij in partjes. Probeer zoveel mogelijk van het sap op te vangen.
  8. Meng de olijfolie, azijn, opgevangen sinaasappelsap met de knoflook, koriander, gember en harissakruiden.
  9. Meng de biet met de kikkererwten, ui, couscous, de uien de geroosterde komijnzaadjes.
  10. Doe de dressing en sesamzaadjes pas bij het serveren bij de salade
 OPMERKINGEN
  • Om de couscous te koken kan je het kookwater van de bonen gebruiken, zeker als dat nog warm is.Dan bespaar je water en energie.
  • De dressing kan je makkelijk maken in een klein glazen potje (bijvoorbeeld van kappertjes). Gewoon alles erin en schudden maar. Zo kan je het ook makkelijk mee naar je werk nemen. 
  • De geroosterde komijnzaadjes geven echt wel ene heerlijke smaak aan dit gerecht, laat ze niet zomaar weg.
  • Rode biet kan je heel goed rauw eten hoor. Snij wel fijn genoeg
  • De salade kan je met de dressing erdoor gemakkelijk een dag in de koelkast bewaren. Door de dressing wordt de rauwe rode biet ookwat zachter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...