zaterdag 20 februari 2016

Savooitaart

In mijn eetdagboekje kwam hij al voor, de savooitaart. Nadien bedacht ik dat het misschien meer savooilasagne is maar het komt op hetzelfde neer. Een mooie foto maken van dit gerecht is me niet echt gelukt maar laat je daardoor niet tegenhouden.
Savooikool is ook wel bekend onder de naam groene kool maar die vind ik verwarrend. Voor een mij onbekende reden associeer ik savooikool altijd met tomatensaus.Misschien moet ik toch eens aan mama vragen hoe dat het komt;-)

Aangezien het jaar van de peulvruchten is deed ik er witte bonen bij. Daardoor is het best wel een zware maaltijd. Ik dacht 3 porties te maken maar het waren er uiteindelijk eerder 4 a 5. Des te beter natuurlijk want het is wel even werk om deze taart te maken. Niet voor een drukke werkdag maar ideaal voor een rustige zaterdag

Voor 4 porties


  • 1 Savooikool 
  • 300gr aardappel 
  • 100gr gedroogde witte bonen 
  • 2 uien 
  • 2 teentje knoflook 
  • 700ml tomatenpassata 
  • 10tal groene olijven 
  • 30gr zonnebloempitten 
  • Een paar zongedroogde tomaten 
  • Olijfolie 
  • Peper en zout 
  • Kruiden naar smaak (gerookt paprikapoeder, Provencaalse kruiden, gedroogde chilipeper,…)
 
  1. Week de bonen minstens 12 uur en kook ze nadien gaar.
  2. Schil de aardappel, snij in schijfjes en kook gaar
  3. Verwijder de harde nerven van de kool en blancheer ze (in een paar porties) ongeveer een halve minuut in kokend gezouten water
  4. Snipper de ui en look. Snij de zongedroogde tomaatjes en olijven fijn
  5. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en look. Voeg olijven tomaatjes, bonen, passata en zonnebloempitten erbij. Laat een tiental minuutjes inkoken 
  6. Vet een ovenschaal of springvorm in. Bekleed de bodem en rand met koolbladeren. 
  7. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem
  8. Giet de helft van de saus over de aardappels. Leg er een laag koolbladeren over. Verdeel er de rest van de saus over en sluit de taart af met een laag koolbladeren. Giet een beetje olie over de koolbladeren en strijk dit met een borsteltje goed uit
  9. Zet onderaan in de oven een bakplaat en daarboven een rooster. Zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven op 200C. Voorverwarmen is hierbij niet nodig. De juiste baktijd kan hierdoor wel variëren. 
OPMERKINGEN
  • Al naargelang wat je nog in huis hebt kan je andere groenten toevoegen bijvoorbeeld wortelen, paprika, selder,…
  • Probeer hier wat efficiënt te werken.  Gebruik voor de bonen, aardappels en kool dezelfde kookpot (minder afwas) en vang steeds het kookwater op. Dat bespaart water en energie (omdat het water al goed heet is)
  • Een restje pesto of pasta kan je hier ook makkelijk in opwerken
  • Als je een springvorm gebruikt is het wel belangrijk om een bakplaat onder je rooster te zetten. Bij ons liep er namelijk wel en beetje vocht uit de taart. Met een ovenschotel heb je dat probleem niet natuurlijk 
  • De taart is nog lekkerder met een lepeltje gistvlokken erbij. Doe die er pas op je bord bij, dan bevatten ze nog meer vitamines 

  Wat is jouw ultieme savooikoolrecept?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...