dinsdag 2 februari 2016

Pannenkoeken voor Lichtmis, rotzooivrij en veganistisch

Weeral een christelijke feestdag. Niet dat ik katholiek ben maar sommige kerkelijke tradities zijn mooi genoeg om te onderhouden. Zeker als het gewoon een goed excuus is om pannenkoeken te eten ;-)

Pannenkoeken zijn op zich supermakkelijk en goedkoop te maken. Behalve voor de Nederlander in huis die dankzij mij te weten kwam dat je er geen Koopmans pannenkoekenmix voor nodig hebt. Hier volgt gewoon een makkelijk, veganistisch basisrecept. Ook ideaal voor als je zin hebt in pannenkoeken maar geen eieren in huis hebt. Voordeel van een simpel recept is dat je gewoon kunt bakken en nadien nog kunt kiezen of je er iets hartig of zoet van maakt. Hieronder heb ik voor beide ook een paar suggesties


Voor ongeveer 10 pannenkoeken (Afhankelijk van uw pan natuurlijk)
  • 250gr speltmeel (volkoren dus)
  • 500ml sojamelk
  • 2 lepels lijnzaad en 6 lepels water
  • een half koffielepeltje bakpoeder
  • snufje zout
  • olie naar keuze (ik gebruik meestal rijstolie)
  1. Meng het lijnzaad met het water en zet 10 minuten opzij
  2. Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder en zout.
  3. Doe 1 lepel olie bij de sojamelk 
  4. Giet het lijnzaad bij de bloem en roer.Roer en dan beetje bij beetje de melk door. Gebruik een handklopper (garde) om klonters te vermijden
  5. Verhit olie in een pan en doe er een kleine pollepel deeg in. Draai met de pan om te verspreiden. 
  6. Als de bovenkant droog is kan je de pannenkoek voorzichtig omdraaien. Laat bakken, haal uit de pan en herhaal stap 5 en  tot het deeg op is.
 Zoet beleg (1 of meerdere samen)
  • ahornsiroop
  • honing (niet veganistisch)
  • schijfjes banaan
  • appelmoes met kaneel
  • pindakaas
  • gesmolten chocolade van minstens 85% 
  • Pompoenpuree met kokos
 Hartig beleg (1 of meerdere samen)
  • stukjes rode biet, 1 nacht in balsamicoazijn getrokken
  • restjes groenten
  • als een wrap met rauwkost
  • spinazie gebakken met wat ui en knoflook
  •  geraspte kaas (niet veganistisch) 
  • hummus
  • allerlei spreads
 OPMERKINGEN
  • Speltmeel kan je ook vervangen door andere. Misschien heb je dan iets minder melk nodig.
  • Handige tip. Ik heb een klein maatbekertje dat ik gebruik om het deeg in de pan te doen. Die giet makkelijk en ik weet ondertussen hoeveel deeg het beste resultaat geeft
  • pannenkoeken kan je makkelijk terug opwarmen door er meerdere tegelijk in een pan op een heel zacht vuurtje te zetten. Af en toe eens wisselen en omdraaien 
 Wat is jouw favoriete feestdag rond eten?

4 opmerkingen:

  1. Ik was het helemaal vergeten. Maar de pannenkoeken zal ik deze vakantie toch eens maken. Ze lijken gemakkelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn ook makkelijk en vooral lekker ;-)

      Verwijderen
  2. Wij aten ook pannenkoeken gisteren. :-) Ik maak ze gewoon met bloem en sojamelk. Soms doe ik er een geplette banaan of wat appelmoes onder. Lukt altijd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik gewoon graag lijnzaad denk ik ;-)

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...