dinsdag 9 februari 2016

Duurzame dinsdag: 22 tips voor luie mensen

Bij het horen van de termen: "milieubewust" of "duurzaam leven" word je misschien al moe.We denken snel dat milieuvriendelijk zijn iets is waar we veel moeite voor moeten doen. Dat klopt niet. Er zijn ook een aantal duurzame dingen die ons juist veel tijd en moeite besparen. Hieronder een overzichtje. Sommige tips zijn simpel, andere al wat verder gezocht. Maar je wordt ze in ieder geval niet moe.


De tips zijn niet alleen handig voor luie mensen maar ook voor mensen met weinig tijd of die liever genieten van leuke dingen in het leven: 

 1. Blijf langer in bed liggen. Dan gebruik je geen elektriciteit of water en minder calorieën waardoor je ook minder moet eten
 2. Experimenteer met eenpansgerechten. Je gebruikt minder energie en je hebt minder afwas 
 3. Werk wat minder in de tuin. Niet alles wat je niet zelf plant is onkruid. Laat het staan als het niet overwoekert en een grasveld vol madeliefjes of zelfs pisbloemen is toch mooier dan afgemaaid gras. Zo help je ook bijen en andere insecten een handje.
 4. Schil je fruit en groenten gewoon niet. Je verliest minder tijd, minder vitamientjes en je hebt minder afval. Daarnaast spaart je dat (op jaarbasis) waarschijnlijk wel een beetje groenten en fruit uit. En ik heb het niet enkel over appels en wortels maar ook over bijvoorbeeld pompoenen.
 5. Draag je kleding een dag langer en laat je lakens van je bed een week langer liggen. Zo heb minder snel een volle wasmachine en moet je dus minder vaak wassen. Dat is een besparing van water en elektriciteit. Zo moet je ook minder was ophangen en nadien in de kast leggen.
 6. Kook dubbele porties. Zo moet je de volgende dag eten enkel opwarmen en heb je dus minder energie nodig. 
 7. Het oud papier buitenzetten is altijd zo’n gedoe. Te zware dozen, 3 keer heen en weer lopen en dan scheurt er ook nog en doos. Plak een nee/nee sticker op de brievenbus, neem minder abonnementen en neem ook geen onzinnige brochures mee naar huis. Dan hoef je maandelijks maar een klein doosje buiten te zetten. De bomen zullen u dankbaar zijn.
 8. Bezemen is sneller en minder vermoeiend dan stofzuigen, zeker als je de stofzuiger de trap op moet sleuren.
 9. Heb je geen zin om de ramen of de auto te wassen? Stel dat taakje gewoon wat langer uit. Weeral water bespaart.
 10. Van te hard te sporten ga je zweten en dan moet je extra douchen. Ik ben niet lui, ik bespaar gewoon water ;-)
 11. Kook je liever niet zelf? Kies dan gewoon voor een vegetarisch gerecht op restaurant
 12. Drink je veel thee? Gebruik een thermos. Dan moet je niet meer opstaan om bij te vullen. Dat de waterkoker maar 1x moet werken is mooi meegenomen natuurlijk. Als je een grotere hoeveelheid thee maakt heb je ook minder theezakjes nodig dan bij aparte kopjes, ook dat is beter voor het milieu.
 13. Wil je graag minder werken? Doe je auto weg. Met vaste kosten als verzekering, wegenbelasting en keuring kan je al €50 per maand besparen. Tel daar nog onderhoud, parkeerkosten en tanken bij en je kan  4/5de gaan werken i.p.v. voltijds. 
 14. Maak eigenlijk gewoon een eenpansgerecht voor 2 dagen en je hebt dubbele winst. Zorg dat je de pan ook in de koelkast kan zetten en je hebt ook maar 1 pan af te wassen op 2 dagen
 15. Ga vroeger slapen in de winter, dan kan de verwarming ook vroeger af.
 16. Drink voornamelijk kraanwater, dat bespaart een hoop gesjouw met flessen, en afval natuurlijk.
 17. Met kinderen heb je, naar het schijnt, nooit nog tijd voor jezelf of rust. Neem dus geen kinderen, veel meer rust voor jou en voor Moeder Aarde
 18. Stop met strijken. Als niemand zou strijken zouden we allemaal meer tijd hebben en samen veel minder elektriciteit verbruiken. 
 19. Neem geen huisdier. Dan moet je ook niet door de regen gaan wandelen met je hond, konijnenhokken schoonmaken, water in visbokalen vervangen,... Al die dieren moeten ook eten en schoon water hebben en verhogen je ecologische voetafdruk
 20. Biologische producten kopen is makkelijk. In elke supermarkt vind je nu biologische voeding. Kies er dan ook consequent voor. Geen tijd om naar de natuurwinkel te gaan is geen excuus meer.
 21. Doe je de vloeren nu elke week met nat? Waarom niet om de 2 weken? Of om de drie weken? Of alleen als uw mama op bezoek komt? 
 22. Doe maximum 1x per dag de afwas, of om de 2 dagen. Zo heb je minder warm water nodig.
Heb jij nog extra tips?
 

  4 opmerkingen:

  1. Dit een lijst om vrolijk van te worden. Zoals jij het schrijft had ik het nog niet bekeken, maar ik vind het wel verfrissend.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Pff mooi geschreven. Interessant stuk

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah, meer slapen. Dat vind ik de beste tip ;-) Verder: leuk lijstje!!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo grappig! Ik ben enorm lui, dus al die tips zijn zeer nuttig voor mij. Nummer 10 ga ik zeker eens gebruiken als argument om niet te moeten sporten!

   BeantwoordenVerwijderen

  Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...