maandag 16 november 2015

Klassieke appeltaart

Met een overschot aan appels en een vrije zondagmiddag kreeg ik het idee om appeltaart te maken. Een klassiek recept maar dan rotzooivrij.

Omdat meneer rotzooivrij soms moeilijk doet heb ik niet enkel volkorenmeel gebruikt maar ook wat witte spelt. Ook het oerzoet heb ik daarom toegevoegd. Niet noodzakelijk maar wel lekker.
Het lijkt een lange lijst ingrediënten maar een aantal komt bij meerdere lagen voor. Voor de bodem en het "deksel" gebruik ik een iets ander deeg. In totaal is het ongeveer een uurtje werk.


Voor een springvorm van 26cm
Voor de bodem
  • 110gr speltbloem (wit dus)
  • 110gr speltmeel (volkoren dus)
  • 60gr havermout
  • 20gr oerzoet
  • 90gr appelmoes
  • 40gr rijstolie (+extra om de vorm in te vetten)
  • scheutje vanille
  • kaneel
  • snufje zout
Voor de vulling
  • 4 kleine appels
  • 50gr rozijnen
  • kaneel
  • 20gr oerzoet
Voor het deksel
  • 50gr bloem
  • 20gr havermout
  • 20gr amandelen
  • 1 lepel rijstolie
  • 1 lepel vanille
 We beginnen met de bodem
  1. Zeef de bloem.Meng met het meel, de havermout, een snufje zout, het oerzoet en de kaneel
  2.  Meng de olie met de appelmoes en het vanille-extract .
  3. Meng de droge en natte ingredienten. Roer gewoon met een lepel tot je een kruimelachtig deeg hebt.
  4. Vet een springvorm in met olie en verdeel het deeg over de bodem.
Voor de vulling (je kan gewoon dezelfde kom gebruiken, scheelt weer afwas)
  1.  Schil de appel,verwijder het klokhuis en snij in blokjes
  2. Meng goed met de rozijnen, kaneel en oerzoet
  3. Verdeel dit goed over de bodem van de taart
Voor de bovenste laag (gebruik opnieuw dezelfde kom)
  1. Verwarm nu de oven voor op 220C
  2. Zeef de bloem.
  3. Hak de amandelen (dit moet niet gelijk zijn. zowel grote stukken als bijna amandelmeel door elkaar zijn goed)
  4. Meng de amandelen met de bloem en havermout.Giet er de olie en vanille-extract bij. Roer met een lepel tot een kruimelig deeg.
  5. Verdeel dit over de taart
  6. Bak nu ongeveer 25 minuten op 220C. 
  7. Serveer warm of koud.
OPMERKINGEN
  • Bij een echte klassieker mag eigenlijk geen slagroom of vanille-ijs ontbreken. Maar dat moet je zelf weten.
  • Appelmoes kan je ook vervangen door extra olie maar als je teveel appels hebt, heb je waarschijnlijk toch appelmoes staan.
  • Als je geen oerzoet hebt kan je iets anders zoet gebruiken of het gewoon weglaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...