zondag 22 november 2015

Gebakken broodkruimels

Met een restje oud brood en wat spullen uit de voorraadkast je even uitleven in de keuken, altijd leuk. Zo kwam ik op deze gebakken broodkruimels.
Deze broodkruimels kan je als strooisel gebruiken op een salade of bij pasta.Misschien is het ook wel lekker in soep, moet ik eens proberen maar spijtig genoeg is mijn potje leeg.
Makkelijk te maken en je moet weer minderen eten weggooien.
Voor een potje
  • 100gr oud brood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 overvolle lepel gistvlokken
  • olijfolie
  • peper en zout
  • eventueel andere kruiden (tijm, oregano,...) of citroensap
  1. Scheur het oud brood in stukjes en maal fijn in de hakmolen of blender.
  2. Plet de look en pel. Je moet hem niet snijden.
  3. Verhit wat olijfolie in een pan en leg de knoflook erin. Schuif hem een beetje rond zodat de olie de smaak een beetje opneemt. 
  4. Doe de broodkruimels erbij en roer goed om d eolie gelijkmatig te verdelen en aanbakken te voorkomen.
  5. Voeg peper en zout, gistvlokken en andere smaakmakers toe. Bak alles een minuutje of 3. Wel blijven roeren. 
  6. Haal van het vuur, vis de knoflook eruit en bewaar in een luchtdichte pot. 
  7. Je kan ze zowel warm als koud gebruiken. Minstens 3 dagen houdbaar (maar wel luchtdicht).
OPMERKINGEN
  • ik gebruikte zelfgebakken volkoren speltbrood maar ander brood kan waarschijnlijk ook.  
  • Je kan dit wel een beetje als parmezaan vervanger gebruiken als je bij het bakken een beetje citroensap toevoegd.
  • Gistvlokken zijn onverwarmd gezonder dan gebakken. Misschien kan je ze er ook nadien doorroeren. Niet geprobeerd.
  • Laat je gaan met kruiden. Als het echt niet lekker is ben je niet veel kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...