donderdag 2 april 2015

Speltbrood met zaadjes

Het recept dat ik al het meest opnieuw gemaakt heb is toch wel het supersnelle speltbrood maar ik blijf er mee experimenteren. In het 'oude' recept gebruik ik namelijk wijnsteenbakpoeder. Nu koop ik dat meestal in Duitsland. Dat zijn dan 4 zakjes van elk 17gr die nog eens samen in plastic zitten. Onhandig en veel afval. Ook heb ik eens in de natuurwinkel een potje van 100gr gekocht maar dat kwam duurder uit. Dus op zoek naar een goedkopere oplossing met minder afval kwam ik op bicarbonaat uit (baking soda). Dat heb ik in een doosje van 400gr zitten. Bij baking soda moet je wel nog een zuur gebruiken maar daarvoor kan ik zelfgemaakte appelazijn gebruiken.
En als we dan toch aan het veranderen zijn gooien we er ineens wat zaadjes door ;-)


Voor 1 groot brood (800gr)
  • 470gr speltmeel
  • 350ml warm water
  • grote snuf zout
  • een lepel bakingsoda
  • een lepel appelazijn
  • 30gr gemengde zaadjes (zonnebloem-, pompoenpitjes, hennep-, lijn-, chiazaad,...)
  1. Verwarm de oven voor op 200gr (boven en onder warmte)
  2. Zeef het meel en meng met de zaadjes, de bakingsoda en het zout
  3. Doe er de appelazijn en het water bij en roer goed door elkaar (afhankelijk van het meel kan het zijn dat je een beetje water moet toevoegen. Maar altijd maar kleine beetjes)
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Leg het deeg op de bakplaat (ik draai gewoon de kom om boven de bakplaat) en vorm met behulp van een lepel een mooie broodvorm.
  6. Zet ongeveer 25 minuten in de oven (afhankelijk van je oven en hoe groot je brood is natuurlijk)
  7. Laat afkoelen. Smakelijk
 OPMERKINGEN
  •  Je kan natuurlijk ook 2 kleine broodjes bakken of een paar bolletjes. De baktijd wordt dan wel korter. Ik had hier 2 kleine brooden
  • ik gebruikte hier half witte speltbloem (type 630) en half volkoren speltmeel maar je kan dit gewoon aanpassen naar je wens
  • In plaats van de zaadjes kan je ook extra meel toevoegen of noten, gedroogd fruit,...)

3 opmerkingen:

  1. een lepel baking soda en een lepel appelazijn: bedoel je eetlepels? of theelepels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een lepel bedoel ik altijd een eetlepel. Een lepeltje is een theelepel

      Verwijderen
  2. Ik ga dit recept ook eens proberen!

    M'n eigen recept;

    - (hetelucht)oven voorverwarmd op 210 c
    - (geperforeerde) bakplaat (niet ingevet, geen bakpapier)
    - rooster op pootjes
    - grote kom + sterke houten spatel
    - met bloem bestoven broodplank/aanrecht

    - 500 gr volkoren (bio) speltmeel
    - ca. 300 ml karnemelk
    - 1 flinke theelepel baksoda
    - 1 eetlepel gedroogde bieslook
    - 1 eetlepel gebakken uitjes
    - 2 eetlepels geraspte kaas (belegen/oud)
    - 2 eetlepels olijfolie
    - snufje knoflookpoeder
    - snufje thijmpoeder

    Alle droge ingrediënten goed mengen in grote kom.
    Kuiltje in mengsel en olijfolie + karnemelk toevoegen.
    Met de spatel goed mengen/kneden tot een niet-plakkende bol (evt iets meer
    karnemelk toevoegen of iets meer speltmeel).
    Bol op bestoven plank/aanrecht nog even zeer kort kneden en in vorm brengen
    (langwerpig, ovaal, rond). 3 diepe, schuine insnijdingen maken.
    Evt. met nog wat geraspte kaas bestrooien.
    Op bakplaat (op rooster) in oven plaatsen en in 30 - 35 min. bakken.

    Serveertip: een (afgekoelde) dikke snee besmeren met roomboter en beleggen met
    kaas. Afh. van kaassoort 30 - 60 sec. in magnetron totdat kaas smelt.
    De geur en de smaak v/h brood komen dan weer helemaal tot leven
    in zo'n warme lunchboterham!

    Groeten, Willem

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...