dinsdag 12 januari 2016

Duurzame dinsdag: Felxi-veganist

Op zich ben ik niet zo van etiketten plakken op andere of mezelf maar onlangs kwam ik toch een woord tegen dat ik wel graag op mezelf plak: "Felxi-veganist". Kort gezet: iemand die regelmatig veganistisch eet maar geen strikte veganist is.
De stap zetten naar vegetarisch of veganistisch eten vindt je misschien heel groot maar daarom moet je nog niet elke maaltijd vlees eten. Hoe meer je vegetarisch of veganistisch eet. Hoe beter voor het milieu!

Waarom is Veganisme beter voor het milieu?
Er is voldoende informatie te vinden over de milieuvoordelen van veganisme. Ik geef hier kort een overzicht maar wil je meer weten? Kijk dan eens op: www.veganisme.org of www.evavzw.be of lees het boek"De vegarevolutie" van Lisa Steltenpool.
 • dieren (dus ook legkippen of melkkoeien) hebben veevoeder nodig waarvoor landbouwgrond en water nodig is. 
 • Koeien laten scheten die methaangas bevatten en dat is een broeikasgas
 • Veehouderij zorgt voor mestoverschotten waardoodr er teveel nitraat in de bodem en waterlopen komt. Dat kan problemen voor gewassenteelt opleveren en te weinig zuurstof in het water waardoor het leven en vissen sterven.
 • In niet-biologische veeteelt worden antibiotica preventief gebruikt. 
 • Ook vis is niet duurzaam: zo zijn er veel bedreigde vissoorten, worden er ook methodes gebruikt waarbij eigenlijk heel de zeebodem wordt kaalgeschraapt,...
 • ...

Wat ik al een aantal keren gehoord heb (zelfs van jonge hoog opgeleide mensen) is de opmerking dat het de schuld van vegetariërs of veganisten is dat er zoveel van het Amazonewoud wordt omgekapt om soja te telen. Ten eerste hoef je echt niet elke dag sojaproducten te gebruiken als veganist. En ten tweede: De massale sojateelt is er echt niet voor een handvol veganisten. Soja wordt voornamelijk verbouwd als veevoeder. Koeien staan al lang niet meer in de wei, eten dus geen gras maar mais of soja. Hoe meer vraag naar dierlijke producten, hoe meer vraag naar veevoeder (soja dus) en hoe meer Amazonegebied dat verdwijnt. En die soja wordt dan ook nog eens van Zuid-Amerika naar o.a. Europa getransporteerd wat ook weer brandstoffen gebruikt.
 
 Waarom dan Flexi-veganist
Natuurlijk is het voor het milieu dan nog beter als je 100% veganist wordt maar dat is misschien een stap te ver (bravo als je dat wel doet hoor). Af en toe vlees en/of zuivel eten maakt bepaalde sociale activiteiten veel makkelijker. Of soms heb je gewoon zin in iets en wil je er geen verboden vrucht van maken. En dan heb je nog mensen waarmee je gewoon niet geassocieerd wil worden omdat ze getuige van Jehova-achtig of veel te fanatiek  zijn. (Zo logeerde mijn vriend eens bij een kameraad en kookte daar in een gemeenschappelijke keuken. Een veganistische huisgenoot ging compleet uit zijn dak omdat zijn pan per ongeluk was gebruikt om vlees in te bakken en eiste een nieuwe pan want deze kon hij niet meer gebruiken. Een pan produceren en een goede pan weggooien omdat er vlees is ingebakken is allesbehalve duurzaam.)

Als je voor jezelf uitmaakt dat veganisme mooi op papier is maar te "die-hard" voor jou hoef je je niet aan een carnivoor eetpatroon te houden. Vaak houden we niet van half werk en soms is dat nochtans beter dan helemaal niets. Beter 3 maaltijden per week veganistisch dan eigenlijk nooit.
Wordt dus ook flexi-veganist. Probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Vervang een paar standaardzaken door veganistische alternatieven (bijvoorbeeld zelfgemaakte notenmelk ipv koemelk of groentenspreads in plaats van kaas op je boterham.) Probeer zoveel mogelijk maaltijden veganistisch te maken maar geniet gewoon van familiefeesten, verplaats je geen 100km om een veganistisch restaurant te vinden, voel je niet schuldig als je eens niet plantaardig eet. Je doet iets en dat is altijd beter dan niets doen.

En jij? Ben jij ook een flexiveganist?  

2 opmerkingen:

 1. Ik ben een beetje aan het omschakelen op dit moment. Uiteindelijk zou ik volledig veganistische willen eten, maar dat zit er nu nog even niet in. Ik weet mijn nabije omgeving mij daar niet in zal steunen. Ik zou daar schijt aan kunnen hebben, maar in plaats daarvan juich ik voor elke dag dat ik geen vlees of zuivel heb gehad. En zonder het te benoemen vervang ik standaard boodschappen voor hun vegan variant. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondertussen ben ik zelf wel overgestap naar full-time veganisme en was ik best verbaasd over reacties. OK, iedereen zegt wel: "ik zou dat niet kunnen" maar mensen waarvan ik het niet verwacht had doen toch hun best me te steunen.
  Maar zoals je zelf zegt: elke dag dat je geen vlees of zuivel eet is al super! En langzaam aan werkt het best hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...