zondag 2 augustus 2015

Thaise curry met gemarineerde tofu

Een heerlijk gerechtje waarmee je weer volop kan varieren. Ik gebruik gewoon altijd de groenten die ik in huis heb. Paprika, aubergine, bloemkool, wortelen,prei,... het zou hier allemaal in kunnen.

Vriendje eet geen tofu dus moest ik zoeken naar een manier om die erbij te eten maar er niet in te doen. Gemarineerd dus.

Voor 2 porties gemarineerde tofu
  • 200gr tofu
  • 1 lepel sojasaus
  • 1 lepel lijnzaadolie (of andere)
  • 1 lepel witte azijn (of nat van ingemaakte courgette)
  • 1 lepel sesamzaadjes
  1. Snij de tofu in kleine blokjes
  2. Meng de olie, azijn en sojasaus. Roer er de tofu blokjes door en zet een uur in de koelkast
  3. Roer opnieuw en roer er vlak voor het opdienen de sesamzaadjes door

Voor de Thaise curry
  • 2 rode pepertjes
  • 2 teentjes look
  • half bosje koriander
  • 1 ui
  • 20gr verse gember
  • 1 limoen
  • korianderzaad
  • komijn
  • peper en zout
  • Rijstolie
  • Verse groenten (hier een halve spitskool, een halve courgette, 1 vleestomaat en 300gr boontjes)
  • 80gr santen
  • 500ml water (of kookvocht)
  • 150gr noedels
  1.  Was de groenten en snij fijn.
  2. Kook de noedels zoals aangegeven op verpakking
  3. Kook of stoom harde groenten zoals boontjes en spitskool een paar minuten
  4. Snipper de ui en de knoflook. Schil de gember en snij fijn. Snij de pepertjes fijn. Snij de koriander fijn. Rasp de groene schil van de limoen en snij het vruchtvlees fijn.
  5. Verhit olie in een grote pan en voeg de ui, knoflook, pepertjes, koriander, gember, limoenraspen limoen, een beetje komijn en korianderzaad toe. Fruit een paarminuten tot het heerlijk begint te ruiken.
  6. Voeg dan de gesneden groenten toe (hier eerst boontjes, courgette, spitskool en tomaat pas een aar minuten later). Laat eventjes mee bakken.
  7. Snij de santen in kleinere stukjes.Doe samen met het water in de pan. Het mag half onder staan. Laat een 10tal minuutjes op een haal zacht vuurtje pruttelen. Roer regelmatig. 
  8. Roer er de noedels door.
  9. Serveer met gemarineerde tofu en garneer met een korianderblaadjes en sesamzaad
OPMERKINGEN
  • Dit is weer ideaal om 2 dagen na elkaar te eten. De curry is dan nog lekkerder.
  • Als je niet zo van pittig houdt, neem dan 1 pepertje.
  • Ik heb de spitskool eventjes 2 minuten geblancheerd en de boontjes 5 minuten gestoomd (in een metalen vergiet boven de kookpot waarin ik kool blancheerde en noedels kookte).
  • Blancheer eerst de groenten en gebruik dan dit kookwater voor de noedels. Dit kookvocht kan je dan samen met de santen aan de curry toevoegen
  • Heb je geen santen? Gebruik dan gewoon een blik kokosmelk.
  • Je kan de tofu ook weglaten en meer groenten toevoegen
  • Je kan de noedels ook vervangen door rijst
  • In plaats van currypasta te kopen gebruik hier de verse ingrediënten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...