zondag 8 december 2013

basis speltpizzadeeg

Sinds ik in de Lidl in Duitsland het dinkelmehl  (1,19/kg) ontdekt heb gebruik ik het superveel.
Spelt heeft allerlei voordelen tegenover tarwe:
  • minder meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig
  • bevat veel meer goede voedingsstoffen
  • bevordert de spijsvertering
  • Spelt maakt gelukkig (door de aminozuren die erin zitten)
  • ....
Nu heb ik altijd volkoren en witte spelt in huis maar in tegenstelling tot tarwe is witte spelt ook gezond.  In volkoren spelt zitten meer eiwitten en voedingsvezels dan in witte maar in witte spelt zitten minder calorieën en minder gluten. Ik gebruik ze gewoon allebei. Vaak meng ik de twee ook om alle voordelen te hebben.

Spelt is dus een ideale graansoort voor pizza. Ook omdat vriendje mijn volkorentarwe pizza's niet zo geweldig vond. Nu eten we dus pizza's met witte bloem. Ik maak altijd 1 grote portie deeg waarvan ik de helft invries voor een volgende keer.

Voor 2 grote pizzabodems (4 personen)
  • 500gr witte spelt + beetje extra
  • 2 lepels olijfolie + beetje extra
  • 200 a 250ml warm water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • zout
  1. Meng alle ingredienten (start met 200ml water)
  2. kneed  tot je een soepel deeg hebt. Als het iets te droog is een klein beetje water toevoegen
  3. Doe het deeg in een geoliede kom. Spel een keukenhanddoek met nat  warm water, wring uit en hang over de kom. Laat 45 min rijzen op een warme plaats
  4. Kneed het deeg opnieuw. Verdeel in 2 gelijke delen
  5. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit naar een gewenste vorm.
  6. Beleg naar keuze.
Wij gebruiken voor 2 personen altijd de helft van dit deeg. Het andere deel gaat in een bolletje in ene plastic zakje de diepvries in. Als je het deeg dan een avond van tevoren uit de diepvries haalt en in de koelkast legt werkt dit invriezen heel goed.

6 opmerkingen:

  1. Sinds wanneer is water droog :) ?
    'k Koop ook het meel in Duitsland, veul goedkoper,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed opgemerkt, het moest warm water zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mag het ook gistblokje zijn, en hoeveel moet ik dan gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat een half blokje (21gr) dan voldoende is.

      Verwijderen
  4. hoe lang bak je de pizza in de oven en op hoeveel graden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bak meestal op 200c voor ongeveer 10minuten. Ik heb hier ook nog een hele hoop pizzarecepten opmijn blog staan voor ideetjes.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...