vrijdag 5 januari 2018

Dagje Gent

In twee weken kerstvakantie ben ik amper thuis geweest. Enkele dagen naar de schoonfamilie in Zuid-Holland en ook nog een paar dagen naar mijn ouders. En daar aansluitend nog eens een dagje naar Gent. Van bij hun scheelt het alweer 1,5uur openbaar vervoer. En zo'n moeder-dochterdagje  blijft gezellig. Alleen hebben we geen foto's gemaakt. (Alle foto's in dit stukje komen van de websites in kwestie)

Museum
Waarom naar Gent? Ik wou nog last-minute de tentoonstelling "Made by Children" te bezoeken. Die loopt nog tot 7 januari in het Miat. Deze expo bestaat uit 2 delen. Aan de ene kant gaat het voornamelijk over de geschiedenis van kinderarbeid in België. Aan de andere kant zijn er een aantal levensverhalen. Zowel in het verleden (vb. een jonge Gentse textielarbeidster) als nu (vb. een Congolese jongen die met het zoeken naar ertsen in verlaten mijnen zijn schoolgeld probeert te betalen). Zeker een boeiende tentoonstelling als je snel bent. Als je er niet meer geraakt: het boek dat bij de tentoonstelling hoort heb ik vandaag in de Genkse bibliotheek gevonden dus kijk zeker eens rond in je eigen bib.
Omdat we bijna 3 uur op deze tentoonstelling rondgelopen hebben lieten we de rest van het Museum over industrie, arbeid en textiel maar voor een volgende keer.

Eten
Oorspronkelijk was ik van plan om alleen naar Gent te gaan en ik had al wat adresjes opgeschreven. Mijn moeder wou graag mee en was bereid veganistisch te gaan lunchen.
Dit deden we bij MieVie, vlak bij de vrijdagmarkt. Ik ging voor een heerlijke panini met zelfgemaakte mozzarella, mama waagde zich aan een broodje veganistische martino.
De broodjes waren heerlijk, de bediening vriendelijk en de inrichting leuk gedaan. De plantaardige koffieroom scoorde iets minder bij mijn moeder maar zij is magere melk in de koffie gewend. Dat het niet duurder was dan een broodje in een brasserie verbaasde haar wel positief.

Na de middag gingen we langs Full circle coffee, de eerste veganistische coffeebar in België, maar die waren gesloten. Gelukkig kwamen we toevallig langs Greenway waar we de brownie en carrot cake proefde. Die tweede was lekker maar eerlijk is eerlijk, ik had toch spijt dat ik niet voor de brownie gekozen had. Gelukkig kreeg ik daarvan een stukje bij de koffie. Op de smaak was niets aan te merken maar mijn moeder merkte, terecht, op dat wegwerpbakjes niet echt passen in een groen, vegetarisch restaurant. En van de krukjes was ze ook niet echt fan.

Winkelen
Op 2 januari begonnen blijkbaar de solden nog niet officieel. Gelukkig wel in de winkels waar ik kwam. Ik had al meer dan 2 jaar geen kleding meer gekocht maar heb me nu laten gaan met 3 jurkjes en een vestje. Wel allemaal bio-katoen en fair trade. Gekocht bij 2 winkels maar van dezelfde eigenaar.


Yak & Yeti en Ethnique zijn 2 winkels die kleding uit hun eigen atelier in Nepal verkopen. De werknemers krijgen een eerlijk lonen, hun kinderen krijgen onderwijs en er wordt ook nog een weeshuis ondersteunt. Maar nog belangrijker: de kleding is heel mooi en betaalbaar. En ook nog eens van bio katoen. De winkels op zich zijn al de moeite om naar Gent te gaan maar ze hebben ook een webshop.
Ik ging bij Ethnique (na lang twijfelen tussen de kleuren) voor het middelste jurkje op de foto met een bijpassende superzachte vest (die ik na het passen eigenlijk niet meer uit wou doen) en dan nog 2 jurkjes uit de solden bij Yak & Yeti. Alles samen €140. Geen primarkprijzen maar wel goed betaalbaar als je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gaat.

Andere winkels waar ik niets vond maar die zeker een bezoekje waard zijn in Gent-centrum: Supergoods en Eco fair fashion (niet echt een catchy naam als je het mij vraagt). Visitrice stond ook op mijn lijstje maar ze waren ook gesloten. Spijtig want ik had gehoopt dat ze daar veganistische schoenen zouden hebben. Aan de overkant zit ook nog een leuke kringwinkel vol kleding.

Conclusie
Mijn moeder dacht bij winkelen in Gent aan de Veldstraat maar daar zijn we niet eens geweest. En die ketens die daar gevestigd zijn heb ik toch niet nodig.
Gent is zeker een bezoekje waard als je duurzaam wil shoppen en/of veganistisch wil eten.

Ken jij nog leuke adresjes in Gent? Laat ze hier maar achter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...