zaterdag 20 januari 2018

Snelle maaltijd uit de ovenmet tahinsausje

Soms kan koken zo simpel zijn. Wat groenten in blokken snijden, een paar aardappelen schillen en snijden. Bestrooien met kruiden en besprenkelen met kruiden en dan gewoon de oven zijn werk laten doen. Om het helemaal af te maken meng je er nog wat peulvruchten door en serveer je het met een snel klaar sausje.
Het voorbereiden duurt, afhankelijk van de hoeveelheid en de soort groenten, ongeveer een kwartiertje. Dan moet het nog zeker een half uur in de oven maar ondertussen kan je opruimen of andere dingen doen. Of aperitieven natuurlijk.


Voor 3 porties
  • Ongeveer 800a 900gr groenten (zie opmerkingen)
  • 300gr gekookte (zwarte) bonen (of kikkererwten)
  • 400-500gr aardappels
  • 1 grote ui
  • een paar teentjes knoflook
  • peper en zout
  • verse of gedroogde kruiden naar smaak (zie opmerkingen)
  • Een goeie scheut olijfolie
  1. Neem een bakplaat met een hoge rand of een grote ovenschaal.
  2. Schil (eventueel) de aardappels en snijd in blokjes. Verdeel ze over de bakplaat
  3. Schil eventueel de groeten, snijd ze in blokjes en verdeel over de aardappels.
  4. Snij de ui in in stukken,moet niet al te fijn. Verdeel over de groenten.
  5. maak teentjes look los maar schil ze niet.Leg er zoveel je wil op de groenten.
  6. Bestrooi met peper en zout en kruiden.Sprenkeler goed wat olijfolie olie
  7. Zet in de oven op 220C
  8. Haal na 20 minuten de schaal uit de oven en doe er de bonen bij. Roer alles goed rond en zet opnieuw in de oven.
  9. Laat nog 10minuten staan en controleer of alles gaar is. Laat eventueelnog wat langer staan
  10. Serveer met een tahinsausje zoals hieronder of andere saus. En bestrooi eventueel nog met wat hennepzaad, gistvlokken,...

Tahinsaus
  • 2 lepels tahin
  • 1 lepel citroensap 
  • 1 lepel ahornsiroop
  • peper en zout.
  1. Doe de tahin,citroensap en ahornsiroop in een kommetje enroer doorelkaar.
  2. Kruid af met wat peper en zout.
  3. Serveer koud.

OPMERKINGEN
  • Stevige groenten werken het best: biet, pompoen, knolselder, paprika, wortelen, pastinaak, raap,... ideaal om je groentelade leeg te maken dus.
  • Lekkere kruiden: rozemarijn, salie, tijm, ....
  • Als je de knoflook ongepeld in de oven doet poft die en dat is superlekker.
  • Baktijd is afhankelijk van je oven, de hoeveelheid en hoe groot je de groenten gesneden hebt.
  • Als je biologische aardappels gebruikt kan je ze ook heel hard schoonboenen en dan ongeschild gebruiken.  
  • De derde portie at ik de volgende dag met nog wat veldsla erbij als een koude lunch. 
  • Lekkere tahin vindje inde wereldwinkel(biologisch, fairtrade, suikervrij, rotzooivrij en vegan maar vooral heel lekker).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...