zaterdag 11 november 2017

Pompoenketchup

Zelf ketchup maken stond al heel lang op mijn "dat-wil-ik-nog-eens-proberen-lijstje". Het was er nog nooit van gekomen omdat biologische tomaten best wel prijzig zijn in vergelijking met biologische ketchup. Dan eet ik die lekkere tomaten liever op een andere manier. Maar na wat experimenteren heb ik nu wel een lekker ketchuprecept.
Alleen is hij oranje in plaats van rood maar dat is omdat er geen tomaten inzitten, wel pompoen. Net zo lekker en klaar in een half uurtje. En pompoenen zijn er nu volop te vinden (en als je wat rondvraagt vind je vast wel iemand die onbespoten pompoen teveel heeft).
Natuurlijk proeft de ketchup wel iets anders. In dit recept zit een klein beetje suiker of suikervervanger. De kruiden maken het wel helemaal af.

Voor ongeveer 500ml
  • 400gr pompoen
  • 1 zoete appel
  • 1 lepel olijfolie 
  • 1 kleine ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • stukje gember  
  • ½ theelepel komijnzaad 
  • ½ theelepel mosterdzaad 
  • ½ theelepel speculaaskruiden 
  • 1 theelepel chilivokken 
  • 1 tl paprikapoeder 
  • peper en zout 
  • nootmuskaat 
  • 1 theelepel ras-el-hanout 
  • 1 kardemonpeul  
  • 50ml appelazijn 
  • 50gr oerzoet, ruwe rietsuiker, agave,...
  1. Snipper de ui en de knoflook.Schil de gember en snij fijn. Snij de pompoen in blokjes.
  2. Plet de kardemonpeul onder een mes. 
  3. Verhit olie in een pot en voeg de kardemonpeul, het komijnzaad en het mosterdzaad toe. Laat bakken tot het knispert.
  4. Voeg de ui, look en gember toe en laat eventjes fruiten.
  5. Voeg de pompoenblokjes toe en roer kort.
  6. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in stukjes. Roer door de pompoen.
  7. Giet een bodempje water bij de pompoen en doe er de chilivlokken, een goede snuf peper en zout, nootmuskaat, het paprikapoeder, de speculaaskruiden en de ras-el-hanout bij.
  8. Laat zachtjes gaar stoven.
  9. Haal van het vuur en mix tot een gladde massa. 
  10. Voeg de suiker en appelazijn toe. Zet terug op het voor en roer tot de saus kookt.
  11. Proef en kruid eventueel nog bij. Haal dan van het vuur en schep over in potten.

OPMERKINGEN
  • Je kan de pompoenketchup minstens 3 weken bewaren in de koelkast
  • Je kan de ketchup ook inmaken. Schep daarvoor de saus recht van het fornuis in gesteriliseerde potten, draai ze dicht en zet ze 15 minuten ondersteboven. Als ze vacuüm getrokken zijn kan je ze minstens een half jaar bewaren in de koelkast.
  • De ketchup is ook heel lekker als dip voor rijstwafels of als broodbeleg.
  • Als je geen kardemon, komijnzaad of mosterdzaad hebt kan je dit ook vervangen door meer ras-el-hanout.
  • Het afkruiden is heel belangrijk. Proef dus goed

1 opmerking:

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...