zaterdag 25 februari 2017

Samosa's

Sinds ik een lekker grote keuken met veel werkblad heb is koken nog leuker geworden. Op minder dan 2 maanden is de keuken echt mijn favoriete plek van het huis geworden. Lang in de keuken staan is nog leuker als je de rommel gewoon kan laten staan tot je klaar bent (en de huisman het opruimt). En zo komt het dat ik al eens lekkere samosas op tafel tover.
Bij een samosa hoort een muntsaus. Normaal wordt deze gemaakt op basis van yoghurt maar ik ging er iets creatiever mee om. Op dit moment heb ik ook geen verse munt staan maar had ik gelukkig wel gedroogde.
Het recept is voor 3 samosa's maar ik had 2 grote die ik als lunch at en 2 kleintjes die we als bijgerecht bij een restje curry aten.


Voor 3 grote samosa's (vullende lunch)


Deeg

  • 250gr speltmeel 
  • 1 theelepeltje bakpoeder 
  • Half lepeltje karwijzaad
  • Half lepeltje komijnzaad
  • snufje zeezout
  • 6 lepels rijstolie 
  • 100grwater 
  1. Zeef het meel en meng met het bakpoeder, zout en kruiden
  2. Doe de olie erbij. Gebruik je vingers om de olie te mengen met de bloem tot je een soort van kruimels krijgt.
  3. Doe er het water bij een kneed tot een mooi deeg. Voeg voorzichtig een beetje water toe als het te droog is.
  4. Leg het deeg in een kom met een vochtige handdoek over en zet een half uurtje opzij. Maak ondertussen de vulling
Voor de vulling 
  • Halve bloemkool 
  • 2wortelen 
  • 1 ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • Stukje gember 
  • 4 sneetjes madam jeanette peper
  • 1 prei 
  • 200gr gekookte zwarte bonen 
  • Komijnzaad 
  • korianderpoeder 
  • kurkuma
  • Gemalen venkelzaad 
  • Rijstolie 
  • Peper en zout 
  • 1 lepel citroensap

  1.  Snipper de ui en de look. Snij de gember en het pepertje fijn.Snij de prei in halve ringen, de wortelen in blokjes en de bloemkool in fijne roosjes.
  2. Verhit een droge pan en rooster de komijnzaadjes. 
  3. Voeg olie toe en fruit de ui en knoflook met het pepertje en de gember.
    Voeg de kurkuma, korianderpoeder en venkelzaad toe
  4. Voeg de prei en wortelen mee en bak eentjes mee.
  5. Doe tenslotte de bloemkool bij in de pot met het citroensap en de zwarte bonen. Voeg een bodempje water toe en laat ongeveer 8minuutjes stoven.
  6. Proef en kruid bij naar smaak.
  7. Haal van het vuur. 
Voor de afwerking
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Kneed het deeg opnieuw en verdeel in 3 delen
  3. Bestrooi het werkblad met bloem en rol een deel deeg uit. Het moet niet superdun zijn, ongeveer 0,5 cm.
  4. Verdeel 3 grote lepels vulling (ongeveer) over de helft van het deeg. Plooi het deeg dicht en druk de randen goed aan. leg op de bakplaat
  5. Herhaal met de andere 2 delen. (waarschijnlijk heb je vulling over maar steek ze niet overvol)
  6. Bestrijk met behulp van een borsteltje de samosa's met rijstolie
  7. Zet de oven op 180C en bak de samosas in ongeveer 40 minuten gaar.

Pittige muntsaus

  • 1 appel 
  • 1 lepel gedroogde munt 
  • Scheutje citroensap 
  • 2 sneetjes madam jeanettepeper
  1.  Snij de appel in 4 en verwijder het klokhuis. Snij elke kwart nog eens in 4 stukken.
  2. Doe de appels in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken.
  3. Doe de appel, munt, citroensap en peper in de hakmolen en hak tot een gladde saus. Proef en kruid bij naar smaak.

OPMERKINGEN
  • we hebben in het najaar een Madame Jeanetteplantje gekregen en we hebben deze superpittige pepertjes nu in de vriezer zitten. je kan ook chilipeper of gedroogde peper gebruiken.
  • Gebruik voor de vulling wat je maar in huis hebt.Traditioneel zitten er aardappelen in samosa's maar hier dus niet
  • Je kan natuurlijk ook allemaal kleine pakketjes maken maar prulwerk is niet zo mijn ding. 
  • Als je de muntsaus eerst maakt kan je het kookwater van de appel gebruiken als vocht om de groenten te stoven. Je kan het afgekoelde kookvocht van de appelen ook gewoon opdrinken.  
  • Als je geen karwijzaad hebt kan je ook gewoon extra komijnzaad gebruiken voor het deeg
  • Ook hier moet je de oven niet voorverwarmen. 
  • een grote samosa is echt voldoende als lunch. Ik at er wel nog restjes vulling bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...