dinsdag 7 februari 2017

Gevulde aubergine

Soms begrijp ik mijn groentepakket via de voedselteam niet echt. Ik weet dat er soms biologische groenten van de veilig bij komen maar aubergine in januari? Volgens mij niet echt een seizoensgroenten. Maar in elke geval, ik maak er iets lekkers mee. Hier weer een lunch waar mijn collega's jaloers op zijn: koude gevulde aubergine.
Als je weinig tijd hebt kan je het vruchtvlees na het koken ook gewoon in blokjes snijden en zo onder de salade mengen maar gevuld geeft het toch een veel leuker effect.
Ook niet onbelangrijk is dat je, als je dit stap voor stap doet het kookwater kan recycleren.

Voor 2 porties
  • 1 aubergine
  • 50gr gierst
  • een paar stukjes gegrilde paprika, hier uiteen potje (optioneel)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • enkele koolblaadjes (Of andere groenten)
  • 1 lepel citroensap 
  • zout
  • peper
  • komijn
  • korianderzaad
  • gerookt paprikapoeder
  • chilivlokken
  • Enkele granaatappelpitjes (diepvries of vers) optioneel
  • sesamzaadjes optioneel
  • Zelfgemaakte hummus voor erbij
  1. Halveer de aubergine in de lengte en doe in een pot met voldoende water. Breng aan de kook (onder deksel) en laat zachtjes ongeveer 10 minuten koken, tot de aubergine zacht is. 
  2. Haal voorzichtig de aubergine uit de het water en laat uitlekken in een vergiet. Laat afkoelen
  3. Doe de gierst in de pot met water en kook gaar. Giet af en laat afkoelen
  4. Snij de gegrilde paprika in stukjes,snij eventuele andere groenten in stukjes.
  5. Snipper de ui en snij de knoflook heel fijn.
  6. Haal met behulp van een lepel en een scherp mes het vruchtvlees uit de aubergine. Snij in blokje.
  7. Meng de blokjes aubergine met de gierst, ui, knoflook, groenten en gegrilde paprika. 
  8. roer er de kruiden en een lepel citroensap door. Doe er indien gewenst nog een lepel olijfolie bij (als je gegrilde paprika op olie gebruikt is dit niet nodig)
  9. Vul de uitgeholde aubergine helften met de salade.
  10. Garneer met granaatappelpitjes en serveer met humus en sesamzaadjes.
OPMERKINGEN
  • Natuurlijk kan je de gierst ook in vers water koken maar door het warme water van de aubergine te gebruiken bespaar je op water en energie.Daarnaast krijgt de gierst zo toch iets meer smaak. (ik ving het vocht nog eens opnieuw op om linzen in te koken voor een andere maaltijd). 
  • Meng er de groenten die je in huis hebt onder: wortelen (kook die eventueel even mee), boerenkool, sla, paprika, tomaat,....
  • Normaal heb je meer salade dan in de aubergine past maar die serveer je er ook gewoon bij.
  • k at dit 2 dagen.gewoon in de koelkast bewaren.
  • Geen gierst?gebruik dan volkorencouscous (bijvoorbeeld uit de wereldwinkel)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...