dinsdag 30 augustus 2016

Gevulde kokosrijst

Een recept voor rijst gekookt in kokosmelk ben ik al vaak tegengekomen maar dit was altijd maar een bijgerecht. Ik wou het nu eens maken als een eenpanshoofdgerecht. En ook de moeilijke eter vond het heerlijk.

Dit gerecht is in een half uurtje klaar.Het lijkt een hele lijst aan ingrediënten maar het zijn standaarddingen. Bij opmerkingen onderaan geef ik wat informatie over het vervangen van bepaalde producten

Voor 4 grote porties
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 tomaat
  • 1 (groene) paprika
  • 300gr wortels
  • een stukje gember
  • 1 rood chilipepertjes
  • 1 lenteui
  • 220gr bruine rijst
  • 120gr gedroogde rode linzen
  • 800ml water
  • 70gr santen
  • 1 takje tijm
  • een halve theelepel komijnzaad
  • een halve theelepel kurkuma
  • een halve theelepel gerookt paprikapoeder
  • een halve theelepel speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • Peper en zout 
  • rijstolie of kokosolie
  1. Snipper de ui, knofolook, pepertje en gember 
  2. Snij de tomaat, paprika, wortels in kleine blokjes. Snij de lenteui in ringen
  3. Verhit een goede scheut olie in een grote pot. Fruit de ui ende knoflook en voeg ondertussen de gember, het pepertje, het komijnzaad, de kurkuma, het paprikapoeder en koekruiden toe. 
  4. Voeg de tomaat toe en bak een minuutje of 3 mee. 
  5. Voeg de paprika en wortels toe en bak een paar minuutjes mee.
  6. Voeg de santen en het water toe. Roer regelmatig tot de santen gesmolten is
  7. Voeg de rijst en het takje tijm toe en roer. Zet een deksel op de pot. Zet het vuur wat zachter (zachtjes pruttelen is voldoende)
  8. Voeg na 5minuten de linzen toe. Roer ze onder het geheel. Zet het deksel er terug op en laat nog 15 staan. Roer af en toe. Indien het te droog is en de rijst is nog niet gaar moetje met kleine beetjes water toevoegen.
  9. Voeg de lenteui toe. Kruid met peper en zout en serveer als de rijst gaar is.
OPMERKINGEN
  • Als je geen santen vind kan je ook kokosmelk verdund met water gebruiken. 
  • Andere groenten die je volgens mij kan gebruiken: een beetje witte kool, stukjes pompoen, bloemkool, rapen, zoete aardappel, pastinaak, courgette,......  
  • In plaats van een verse tomaat kan je waarschijnlijk ook wel een lepeltje tomatenpuree gebruiken
  • als je geen vers pepertje hebt kan je gedroogde chilipeper of pilipilipoeder, chilivlokken,... gebruiken. Ook de verse tijm kan je vervangen door gedroogde.
  • De kruiden die ik hier gebruik vindik zeker de moeite om in huis te hebben. Als je ze niet hebt is het geen probleem.Experimenteer met wat je wel hebt en lekker vindt.
  • De lenteui kan je zeker ook weglaten. Ik had er nog liggen die stilaan op moest ;-)
  • Ik gebruik bruine rijst die ongeveer 20 minuten moet koken. Andere rijst kan een langere kooktijd hebben. Ook de hoeveelheid water die je nodig hebt kan verschillen. Als het te droog wordt, gewoon water toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...