dinsdag 23 augustus 2016

Terug!

De vakantie zit er weer op maar het was heel goed geweest. Drie weken Schotland op een duurzame en goedkope manier (al is het niet echt een budget vakantiebestemming). Vergeet de clichés over regen want die heb ik amper gezien.

Aangezien ik niet vlieg en de Eurostar vrij duur is (vooral als je laat boekt) koos ik voor de bus. Heen van Antwerpen naar Edinburgh met Megabus, terug via Eurolines (en National Express) van Perth naar Brussel. Samen was dit nog geen €120, maar ook hier weer is last minute boeken niet de goedkoopste optie.

Aangezien ik als lerares toch voldoende vakantie heb ging ik voor een slow-vakantie: niet snel snel een heel to do-lijstje afwerken maar gewoon rustig genieten van het moment. Omdat meer overnachtingen ook meer kost zocht ik daar een oplossing voor: enter HelpX.  Op deze site kan je zoeken naar "vrijwilligerswerk". In ruil voor 5 dagen een paar uurtjes werk krijg je een week accommodatie en eten (al zijn er ook afwijkende regelingen). Zo heb ik in Edinburgh iets meer dan een week gewerkt in een fietsverhuurwinkeltje en werd in ruil een hostel voor mij betaalt en mocht ik gratis gebruik maken van een fiets. Daarnaast nog een dikke week in een hotelletje in de Highlands waar ik hielp met het ontbijt, afwassen en kamers poetsen/bedden opmaken. In ruil had ik daar mijn eigen kamer, eten en af en toe een drankje in de bar. Daarnaast had ik ook hier een fiets ter beschikking.
Ook heb ik op beide locaties zo tijd gehad om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren. 
Enige nadeel is wel dat het moeilijk wordt om veganistisch te eten als je niet zelf kookt of inkopen doet. Dus heb ik vegetarische en zoveel mogelijk veganistisch gegeten.

Leuke en handige tips voor een vakantie in Schotland
 • De trein is heel duur in Schotland. Lange afstandsbussen zijn vaak een goedkoper alternatief
 • Een heel aantal musea in Edinburgh zijn gratis: Writer's museum (let ook op de stoeptegels buiten), Museum of Childhood, National Museum,... Zelfs als het de hele tijd zou regenen zou je niet alles gezien krijgen
 • Portobello beach is leuk op een mooie zomerdag. Een paar mijl fietsen vanuit Edinburgh
 • De wandeling naar de top van Arthur's seat is even goed klimmen maar je het een fantastisch zicht over Edinburgh en omgeving.
 • In Edinburgh zijn er een haal aantal wandelingen met gids te vinden waarbij je gewoon een fooi geeft aan de gids
 • Houd je van goede live-muziek? Ga dan in Edinburgh maar eens langs The Royal Oak.
 • Pret-a-manger is een keten van eettentjes waar ze ook een paar veganistische broodjes hebben 
 • Bij Hendersons kan je op 4 adressen in Edinburgh vegetarisch of veganistisch eten, het ene al wat uitgebreider dan het andere. Bij Hendersons Holyrood, wat meer een koffietentje is, dronk ik een lekkere plantaardige cappuccino, bij Hendersons Vegan at ik heerlijke haggis.
 • The botanic garden in Edinburgh is ook een interessant en gratis namiddagje waard.  
 • Een kwartiertje wandelen van Edinburgh centre vind je Dean Village, een rustig dorpje in de stad. Van hier kan je langs the water of Leith naar Stockbridge wandelen waar zondagochtend een farmers market is (verder wandelen kan ook)
 • Bezoek eens een Whisky distilleerderij: cliché maar interessant 
 • Overal in de Highlands zijn er mooie Glens en lochs. Ideaal om te wandelen of te fietsen. Zelf heb ik door Glen Lyon gefietst maar ik weet van een vroeger bezoek aan Schotland dt er nog mooie Glens zijn.
 • Als je de kans hebt om ergens naar Highland games te gaan kijken: zeker eens doen.
 • Vergeet Edinburgh castle: er zijn mooiere en veel betaalbaardere kastelen te bekijken (dat mooie hebben de Schotten gezegd, ik vond £16 voor Edinburgh castle te duur om zelf te oordelen). Zelf heb ik Menzies Castle in Weem bezocht maar keuze genoeg
 • Een Crannog is een kunstmatig eilandje op een meer die zo'n 2500 jaar geleden bewoont werden. In Kenmore kan je in het Scottisch Crannog centre een gereconstrueerde Crannog bezoeken en leer je ineens ook vuur te maken met enkel hout. 
 • Wandelingen zijn niet altijd (even goed) bewegwijzerd. Een kaart meenemen is zeker de moeite
 • Mensen zijn er over het algemeen zeer vriendelijk en behulpzaam. Als ik ergens aan het fietsen was moest ik nog geen 5 minuten stilstaan met een kaart in mijn handen of er kwamen al mensen aanbieden om me de weg te wijzen (alleen is er natuurlijk niemand in de buurt als je het echt niet meer weet)
 • Net als in Ierland en Engeland kan je in pubs en restaurants gratis een glas kraanwater krijgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...