dinsdag 6 december 2016

Wilde burger en wortelpolenta

Appelmoes, uienconfijt, wortelen, wild,... het is er een beetje de tijd van het jaar voor.Alleen dat wild, daar ben ik nooit een fan van geweest (hoewel,als je er over nadenkt wild eigenlijk een betere optie is dan vleesindustrie). Maar anyway. We kunnen ook een plantaardige wilde herfstschotel maken.
Deze maaltijd bestaat uit (met de klok mee) appelmoes, wortelpolenta, uienconfijt, een bonenburger en in het midden notendip. De uienconfijt is gemaakt volgens dit recept maar met een restje rode wijn i.p.v. porto, olie i.p.v. boter en een beetje ahornsiroop i.p.v. honing, helemaal veganistisch dus. De appelmoes is gewoon zelfgemaakt en ongezoet. Als je niet zou weten hoe je dat maakt, hier is een recept (maar dan zonder de peer en de kaneel).
De walnotendip is eigenlijk gewoon deze walnotenspread met een beetje water bij.

Voor 2 porties wortelpolenta
  • 400gr wortelen
  • 100gr polenta
  • 450ml water
  • 1 takje tijm
  • 1 lepel verse gesnipperde peterselie
  • peper en zout
  • olie
  1. Vet een ovenschaal van 24cm x 24cm in met olie
  2. Snij de wortels in blokjes 
  3. Doe samen met de tijm, peterselie, wat peper en zout en het water in een kookpot. 
  4. Kook de wortelen gaar. Haal er de tijmtak uit
  5. Mix de wortelen fijn. Voeg de polenta toe en breng al roerend aan de kook. 
  6. Laat ongeveer 10 minuten op een heel zacht vuurtje staan en roer regelmatig.
  7. Haal van het vuur en verdeel de polenta over in de ovenschaal
  8. Laat ongeveer 1 uur staan. 
  9. Zet de polenta dan ongeveer 40 minuten in de oven op 180C (samen met de burgers)
  10. Keer de vorm om boven een snijplank. Snij de polenta in blokjes 
  11. (Je kan de polenta ook op voorhand maken. Bak de stukken dan eventjes met wat olie in een pan om ze terug op te warmen)
Voor 2 wilde burgers
  • 60gr walnoten
  • 200gr gekookte bonen (hier mengeling kidneybonen en zwarte bonen)
  • halve ui
  • teentje knoflook
  • 20gr havermout
  • 1 lepel gistvlokken
  • 1 lepel lijnzaad
  • 1 lepel balsamicoazijn
  • 1 lepel olie
  • peper en zout
  1. Meng het lijnzaad met 3 lepels water en zet opzij
  2. Hak de walnoten fijn in een hak molen totdat je walnotenmeel hebt. 
  3. Snij de halve ui en de look in 4
  4. Doe alles in een kom en mix fijn met de staafmixer.
  5. Zet dit beslag een half uurtje in de koelkast
  6. Verdeel het beslag in 2 (of in 4 voor kleinere burgertjes) en vorm er burgertjes van
  7. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten in de oven op 180C (dit kan samen met de polenta)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...