zaterdag 15 juli 2017

Groentelasagne

Mijn internetbeperking blijft nog lopen. Maar ik heb nog eventjes tijd over om dit heerlijke gerechtje met jullie te delen. Een zomerse lasagne vol restjes. Meer moet het niet zijn.

Mijn vriend was een paar dagjes weg en dan profiteer ik ervan om champignons te eten want hij is er niet dol op. Voor 1 persoon koken is minder leuk dus maakte ik lasagne voor 2 dagen. Verdubbel gerust de ingrediënten zodat je er 2 dagen van kan genieten (en minder werk hebt). Ik gebruikte hier een courgette die iets te laat geoogst is en dus heel groot. Dit is wel makkelijk want dan heb je grote schijven. Kleine courgettes zijn meer werk bij dit gerecht.

Voor 2 porties
  • 6 vellen volkoren lasagne
  • een halve mega courgette of 1 a 2 gewone
  • een klein bakje champignons
  • een halve ui
  • een teentje look
  • Eventueel nog andere zachte groenten (tomaten, paprika,...)
  • 2 handen vol bladgroen (loof van wortelen of radijs, bietenblad, spinazie, warmoes, rucola,...)
  • Een restje (lepel of 2) witte saus of 3 a 4 lepels plantaardige room of plantaardige melk ingedikt met arrowroot
  • Verse kruiden (basilicum, rozemarijn, tijm,... of Provençaalse kruiden)
  • Ongeveer 400ml tomatensaus of passata
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Snipper de ui en de knoflook. Snij een stuk van ongeveer 5cm van de courgette en snij dit in blokjes. hak het bladgroen in stukken (niet te fijn, het slinkt toch nog).
  2. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en look. Voeg de courgetteblokjes en het bladgroen toe. Bak even mee. Voeg de witte saus en 2 lepels water toe (als je room gebruikt voeg je geen water toe, als je ingedikte melk gebruikt moet je zelf zien hoe dik deze is). Voeg verse kruiden en peper en zout toe. Laat een paar minuutjes opwarmen. Zet deze saus aan de kant
  3. Snij de courgette, champignons en eventuele andere groenten in schijven
  4. Bedek de bodem van een vierkante ovenschaal met de helft van de tomatensaus. Verdeel er 2 lasagnebladen over.
  5. Leg over de lasagnebladen een laag courgetteschijven en daarop een laag champignonschijven. Dek af met 2 lasagnebladen.
  6. Verdeel hierover de saus met bladgroen en dek af met de laatste lasagnebladen
  7.  Leg hierop nog groenteschijven tot alles op is. Verdeel de rest van de tomatensaus hierover en strijk uit.
  8. Zet de oven op 180C en bak in ongeveer 25 minuten. Na 15 minuten kan je eventueel een paar lepels "kaas" toevoegen.
De kaas
  • 4 volle lepels pulp van paranotenmelk (andere notenmelk kan misschien ook maar dan lijken walnoten of zonnebloempitten mij de beste keuze).
  • 1 volle lepel edelgistvlokken
  • 1 lepel azijn
  • peper en zout
  1. Meng alles onder elkaar. 
  2. Proef en voeg eventueel wat extra toe. Zorg dat het niet te droog wordt.
  3. Een restje kaas is ook koud lekker op rijstwafels of crackers
OPMERKINGEN
  • Je kan zoveel groenten als je wil gebruiken. gewoon eens kijken in de tuin of de groentebak wat nog meekan.
  • Champignons, tomaten en courgettes zijn groenten die veel vocht bevatten. Dit zorgt ervoor dat de lasagnebladen gaar worden. Zorg dus dat jevoldoende "nate groenten" gebruikt
  • Loof van wortelen kan je gewoon opeten, net als van radijsjes. Niks giftig. Wortelen zelf zou je er ook in kunnen doen (maar die had ik al gereserveerd voor gezonde snack).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...