donderdag 25 mei 2017

Latino burger

Nu zondag, 28 mei, is het vegan burger day. Tegenwoordig vind je haast alle supermarkten wel veganistische burgers. Handig maar ik ben er geen fan van. Ze zijn best wel duur en van de ingrediëntenlijsten wordt ik allesbehalve vrolijk. Gelukkig is zelf burgers maken niet eens zo moeilijk en eigenlijk wel leuk. Zoals deze Mexicaanse burger.

Ik had hem al een paar weken geleden gemaakt maar had toen geen mooie foto. Omdat we nu hamburger met pastinaakfrietjes gingen eten haalde ik deze burger uit de vriezer. En met wat ananas en gegrilde paprika werd het een Latinoburger in plaats van een Mexicaanse.


Voor 4 burgers


  • 200gr gekookte kidneybonen
  • 1 grote lepel appelmoes (ongeveer 30gr) 
  • 1 lepel olijfolie + extra om te bakken
  • ½ lepel mosterd 
  • 2 lepels amandelmeel 
  • Peper en zout 
  • Chilivlokken naar smaak (het mag best pittig zijn)
  • !/2 theelepeltje koriander
  • 1/2 theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  1.  Doe alles in een grote kom
  2. Gebruik de staafmixer om het tot een glad geheel te mixen. Er mogen nog wel een beetje stukjes inzitten .
  3. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
  4. Verhit olie in een pa. Bak de burger ongeveer 4 minuten aan elke kant, indien mogelijk onder deksel.
 Voor de afwerking
  • 4 broodjes (hier de biologische afbak-sesambroodje uit de Nederlandse aldi)
  • 1 ui
  • 1 blik ananas op sap of verse ananas in schijven
  • sneetjes komkommer
  • Rucola of andere sla
  • 4 stukken gegrilde paprika (zelf of uit een pot)
  1. Snij de ui in ringen en bak in olijfolie
  2. Bak de broodjes zoals aangegeven op de verpakking
  3. Snij de broodjes op. Bedek de bodem met een laagje gebakken ui. Leg hierop wat rucola en dan de burger. Leg hierop de ananas, komkommer en gegrilde paprika
  4. Serveer met pastinaakfrietjes en biologische curyketchup
Pastinaakfrietjes
  • 1 grote pastinaak
  • 1 lepel polenta
  • 1 lepel olijfmolie
  • 1/2 theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout.
  1. Snij de pastinaak in frietjes en doe ze in een mengkom.
  2. Strooi er de polenta en de kruiden over. 
  3. Giet er de olijfolie over en roer alles onder elkaar.
  4. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de frietjes over, zorg dat ze elkaar niet raken.
  5. Zet de bakplaat in de oven op 180C. 
  6. Haal de plaat er na 15 minuten uit en draai voorzichtig de frietjes om. Bak nog eens 15 minuten.
  7. Klaar. 
OPMERKINGEN
  • Je kan de burgers ook in andere gerechten gebruiken. 
  • Je kan de burgers makkelijk invriezen. Dit doe je best ongbakken
  • Zelfgemaakte burgers zijn niet zo heel stevig. Draai ze niet al te vaak om in de pan. 1x is genoeg.
  • Amandelmeel kan je vervangen door havermout of bloem
  • Je kan natuurlijk ook zelfgemaakte broodjes gebruiken maar dit was eigenlijk echt fastfood voor ons
 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...