donderdag 18 december 2014

Stroomtekort - opladers

Ik had al eens iets geschreven (getypt eigenlijk) over het eventuele stroomtekort, dat kan je hier lezen.
Een tip die gegeven wordt is om opladers na gebruik uit te trekken. Logisch maar eigenlijk toch nog erg dat mensen dit verteld moet worden. En of we er echt een stroomtekort mee kunnen voorkomen blijft de vraag. Wat kun je wel doen?

Alles uittrekken wat nogiets doet nadat je het gebruikt hebt: de tv, laptop, microgolfoven, dvd-speler, modem, koffiezet,... eventueel kan je gebruikmaken van stopcontactdozen met een schakelaar. Maar deze tips wist je natuurlijk al.


Je hebt misschien ook van alles in huis dat regelmatig opgeladen moet worden: een gsm, tablet, laptop maar ook een elektrische tandenborstel, e-book, kruimeldief, noodzaklamp, gps,.. en je weet maar al te goed dat je de oplader uit het stopcontact moet trekken als je klaar bent. Maar er is veel meer:
  • Heb je echt wel al die toestellen nodig? Wat je niet hebt verbruikt ook geen electriciteit.
  • Veel apparaten kunnen er tegenwoordig goed tegen om opgeladen te worden als de batterij nog niet leeg is. Maar dat is helemaal niet nodig. Je hoeft heus je laptop niet standaard in het stopcontact te steken omdat je nu eenmaal thuis bent.
  • Vind je een elektrische tandenborstel echt onmisbaar? Laat hem dan niet standaard in het stopcontact laden. Trek hem uit en pas als hij niet meer goed draait laadt je hem terug op.
  • Een GPS die je in de auto gebruikt kan je best ook gewoon opladen in de auto. Ook hier geldt weer dat je hem niet moet laden als de batterij vol genoeg is.
  • Moet je jouw gsm of smartphone vaak herladen? Wifi is misschien wel handig maar als je telefoon constant naar verbindingen zoekt en verbinding maakt verbruikt hij veel meer batterij. Zet de wifi uit en zet hem aan als je hem wel nodig hebt. Misschien merk je dan pas na een uur dat je een mailtje hebt i.p.v. na 1 minuut maar daar ga je echt niet dood van.
  • Als je regelmatig lang aan de computer zit kan je telefoons, tablet,e-books,... ook zo opladen. Het duurt wat langer maar het verbruikt minder stroom en trager laden zou naar het schijnt zelfs beter zijn voor de batterij. Je computer hiervoor speciaal laten opstaan helpt natuurlijk niet. 
  • Als je een aparte boiler hebt moet die ook niet altijd op staan. Mijn ouders hebben een dag-nachtmeter. 's morgens ging de boiler in de badkamer uit en toch hadden we heel de dag voldoende warm water. En als mijn ouders gingen slapen werd die terug opgezet.
  • Nachttarief is wel voordeliger maar je verbruikt nog altijd evenveel.Ook 's nachts moet je toestellen dus niet nodeloos laten insteken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...