Pagina's

zondag 17 augustus 2014

Veganistische pizza

Vriendje had nog eens zin in een lekker zelfgemaakte pizza en ik stelde voor om eens een veganistische te maken. Carnivriendje was het daar niet mee eens. Een veganistische curry is geen probleem, chili sin carne ofzo ook niet (zolang ik maar niet zeg dat er geen vlees inzit merkt die het vaak niet). Maar pizza zonder kaas? Dat zag hij niet zitten. Dan hebben we maar een half/half pizza gemaakt.
En eerlijk is eerlijk: toen de pizza uit de oven kwam zag zijn helft er wel heel lekker uit. Maar eenmaal ik aan het eten was miste ik de kaas helemaal niet. Ik denk dat ik volgende keer terug voor een veganversie ga.


Voor 1 vegan pizza
 Voor de saus
  • 2 romatomaten
  • een halve ui
  • een half teentje knoflook
  • 125ml passata
  • peper
  • Provençaalse kruiden
  1. Snipper de ui en de knoflook
  2. Snij de tomaten in stukjes 
  3. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en look
  4. Voeg Provencaalse kruiden naar smaak toe
  5. Voeg de tomaat toe en laat een paar minuten bakken op een zacht vuurtje
  6. Voeg de passata toe en laat zachtjes pruttelen tot het wat ingedikt is. Kruid eventueel af met wat peper
  7. Rol het pizzadeeg ui op een met bakpapier beklede bakplaat,maak er een mooi randje aan en besmeer met de tomatensaus
Voor de topping
  • 1/2 tomaat in dunne ringen
  • 3 kerstomaatjes gehalveerd
  • een beetje ui in dunne halve ringen
  • een beetje paprika in kleine blokjes
  • een paar schijfjes courgette
  • 5 zwarte olijven in ringetjes
  • 5 groene olijven
  • 1 zacht pepertje in dunne schijfjes
  • 2 lepeltjes kappertjes
  • 1 lepel edelgistvlokken
  1. Verwarm de oven voor op 200C 
  2. Beleg de pizzabodem met de tomatenschijfjes en ui ringetjes
  3. Leg daarover de courgetteschijfjes
  4. Verdeel de hele groene olijven en halve kerstomaatjes over de pizza
  5. Bestrooi met de uienringen, zwarte olijven, paprika,pepertje en kappertjes
  6. Verdeel de edelgistvlokken over de pizza
  7. Smeer de rand van de pizza eventueel in met een beetje olijfolie
  8. Zet ongeveer 10 minuten in de oven.
  9. Smakelijk
OPMERKINGEN:
  • Je kan natuurlijk variëren met de topping
  • De kaasversie bevat dezelfde groenten maar veel minder en verder nog veel geraspte emmentaler, chorizo en mozzarella
  • Omdat wij een dubbele pizza hadden gebruikte we een dubbele hoeveelheid saus en deeg. 
  • Het basispizzadeeg kan je zowel met witte als volkorenspelt maken. Omdat vriendje meestal het deeg maakt en liever wit heeft gebruiken we dat.Volkoren is misschien gezonder maar een zelfgemaakte pizza met witte spelt is in mijn ogen zeker niet slecht. 
  • Omdat we 1 pizza maakten met aan 1 helft wel kaas en de andere niet lag er misschien wel een beetje kaas op mijn stuk. Maar dat maakte mij niet uit. Anders hadden we 2 pizza's na elkaar moeten bakken wat extra elektriciteit verbruikt zou hebben en dat zou pas ecologisch slecht zijn. En samen eten is natuurlijk gezelliger dan ieder om de beurt.
De linkse helft is de veganversie maar dat zag je waarschijnlijk wel;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.