Pagina's

maandag 18 augustus 2014

Pizzabrood

Gisteren pizza als avondmaal en nu pizzabrood als lunch, misschien niet de beste timing maar dit was voornamelijk met restjes van de pizza en een heel rijpe courgette. En het is mijn laatste week vakantie dus ikmoet er van genieten ;-)
Dit maaltijdbrood is op dezelfde manier gemaakt als het spinaziebrood, alleen met een andere vulling.


Voor een groot brood, ongeveer 6 porties
Voor het deeg
  • 500gr witte speltbloem (of volkoren)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 300 a 350ml water
  • 2 lepels olijfolie
  • zout
  • 2 lepels Provençaalse kruiden
  1. Meng in een kom de bloem met de gist.  Meng er dan het zout en de kruiden door
  2. Maak een kuiltje en doe daarin 2 lepels olijfolie en 300ml warm water
  3. Roer dit tot een glad geheel (en voeg eventueel nog een beetje water toe)
  4. Laat het deeg 15minuten rusten
  5. Doe een kleine lepel olijfolie op je werkvlak (ik gebruik een grote snijplank) en wrijf dit met 2 handen uit op je werkvlak (was je handen nu niet, de olie maakt het kneden makkelijker)
  6. Haal het deeg uit de kom en leg op het werkvlak. Kneed goed voor ongeveer 5 minuutjes
  7. Leg het deeg terug in de kom
  8. Spoel een keukenhanddoek met warm water, wring uit en leg op de kom. Zet het deeg op een warme plaats en laat een uurtje rijzen.
  9. Maak ondertussen de vulling 
Voor de vulling
  • 300gr courgette
  • een halve rode paprika
  • een halve tomaat
  • 1/4de ui
  • een teentje knoflook
  • 1 pepertje
  • 10 zwarte olijven
  • 2 lepeltjes kappertjes
  • 3 lepels tomatensaus (restje van pizza of pasta bijvoorbeeld)
  • 50gr chorizo
  • 50gr mozzarella
  • olijfolie
  1. Snipper de ui,de knoflook en het pepertje
  2. Snij de tomaat, de courgette en de paprika in kleine blokjes
  3. Snij de olijven in halve ringen
  4. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui,look en het pepertje
  5. Voeg er de tomaat, paprika en courgette aan toe en laat even meebakken
  6. Doe er de tomatensaus,kappertjes en olijven aan toe en laat een paarminuten op een zacht vuurtje staan, zonder deksel. 
  7. Snij de chorizo en mozzarella in dunne reepjes
Afwerking 
  1. verwarm de oven voor op 220C
  2. Als het deeg gerezen is strooi je wat bloem op je werkblad en over je handen. 
  3. Leg het deeg op het werkblad en duw met je handpalmen tot een grote dikke lap (ongeveer 35x25cm)
  4. verdeel het pizzamengsel over deze lap deeg en verdeel hierover de chorizo en mozzarella
  5. Rol het deeg op, begin aan de lange zijde en zorg dat het spinaziemengsel wat op zijn plaats blijft. 
  6. Duw de randen goed aan.
  7. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat (of een matje natuurlijk)
  8. Bak het brood in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten.
  9. Laat afkoelen en klaar.

OPMERKINGEN
  • Ik denk dat het beter is om de deeglap op de bakplaat te leggen voordat je er het mengsel op doet. Bij ons scheurde het deeg namelijk toen we de rol op de bakplaat wilden leggen (daarom werd het een rond brood en zat de vulling niet helemaal eerlijk verdeeld
  • Voor een mooi kaaskorstjes strooi je na 10minuten bakken een handje geraspte kaas over het brood en laat het dan gewoon verder bakken
  • De tomaat, ui,paprika,... die ik hier gebruikte waren net als de tomatensaus restjes van de pizza van gisteren.
  • Die brood kan  je zo eten of met wat boter of olijfolie
  • Ook leuk voor een picknick denk ik.
  • De chorizo en mozzarella waren ook restjes van de pizza van vriendje. Voor een veganversie kan je die ook weglaten.

2 opmerkingen:

  1. Wat een werk! :) maakte ook een paar keer een gevuld brood, kan soms moeilijk zijn om de vulling netjes op zijn plaats 'in te pakken' ...misschien in een kom, toevouwen en uitstorten? Maar dan scheurt het boven misschien door de stoom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben de chef, ik heb nog een keukenhulpje voor het zwaardere werk, anders krijgt hij geen eten ;-)
      Hij had het brood helemaal gevuld en wou het dan van de tafel op de bakplaat leggen. (ik was even de afwas aan het opruimen dus zag het laat). Maar als het deeg op de bakplaat ligt en je vult het dan pas kan het eigenlijk niet misgaan eh.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.