dinsdag 5 november 2013

Rijstmelk

Hoewel ik niet veganistisch ben, verre van, probeer ik minder koemelk te gebruiken. Voornamelijk vanuit een milieubewustzijn. Op www.veganistischkoken.be kan je trouwens een interessant gratis e-book downloaden over de nadelen van dierlijke producten voor mens en milieu en de voordelen van veganistisch eten. Een andere reden om minder melk te consumeren is omdat het eigenlijk gewoon borstvoeding voor kalfjes is en je zou toch ook geen mensen borstvoeding drinken?

Nadat ik enthousiast was over mijn zelfgemaakte notenmelk kwam de bedenking dat noten niet echt goedkoop zijn. Dus ging ik op zoek naar andere mogelijkheden en ik kwam uit op rijstmelk. De recepten die ik vond zeiden allemaal datje de rijst moet koken maar dan moet ik naast een blender ook nog een kookpot afwassen, niets voor mij. Dus was k klaar voor een experiment.Het ziet er uit als gewone melk. En het heeft wel een klein rijstsmaakje maar niet te hard.
DUS: makkelijk, goedkoop  en veganistisch

Voor een fles
  • 1 kopje bruine rijst
  • 4 kopjes water
  1.  doe de rijst samen met 2 kopjes water in een afgesloten potje om te weken
  2.  Laat 20 uur staan (misschien lukt korter ook. Heb ik niet geprobeerd)
  3. Doe in de blender en voeg de resterende 2 kopjes water doe.
  4. Laat ongeveer 5 minuten blenden
  5. Giet (eventueel) door een zeef of kaasdoek.
  6. Klaar.Bewaar in de koelkast
Opmerking:
  • ik zeef de melk niet en dan kan je ze best bewaren in pot of goed afsluitbare fles. Het zwaardere gedeelte zinkt terwijl er boven een laagje water komt staan.Goed roeren of schudden dus voor gebruik. Nog veel meer dan bij notenmelk
  • Indien gewenst zou je ook zelfgemaakt vanille-extract of honing kunnen toevoegen

1 opmerking:

  1. 'k Ben ook van de makkelijke manier, dus dank voor het recept,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...